Περπατώντας με οδηγό τη φιλοσοφία και την τέχνη

Περπατώντας με οδηγό τη φιλοσοφία και την τέχνη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, καλλιτέχνες και επιμελητές από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα θα περάσουν ένα ολόκληρο βράδυ με τους επισκέπτες της «Νύχτας Φιλοσοφίας» του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Γκαίτε, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στη θεματική της αισθητικής.

Ο χώρος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βραδιά των ιδεών, που προχωράει αισίως στον τέταρτο χρόνο της, καθώς έχει σχεδιαστεί σαν μια υπερτοπική διέλευση μεταξύ της τέχνης, της θεωρίας, της πολιτικής και των δύο ινστιτούτων. «Θέλουμε να φέρουμε σε επαφή τη γλώσσα των φιλοσόφων με τη γλώσσα των καλλιτεχνών και να ανοίξουμε έναν νέο δρόμο στο πώς βλέπουμε τα πράγματα της εποχής μας», επισημαίνει η επιμελήτρια της βραδιάς Καμίλ Λουί.

Τα δύο ινστιτούτα, που αποτελούν δύο διαφορετικούς φορείς σκέψης και πολιτισμού και βρίσκονται σε χώρους διαφορετικής αισθητικής, θα «ενωθούν» μέσω τριών περιπατητικών διαδρομών που σχεδίασε ο εικαστικός Αλέξανδρος Μιστριώτης έχοντας ως βάση το «ρήγμα» που συμβολίζει τη «Νύχτα Αισθητικής». «Αν και χωροταξικά η πόλη αντιστέκεται σε αυτήν τη σύνδεση, ενθαρρύνουμε τον κόσμο να μεταβεί από τον έναν χώρο στον επόμενο. Το θέμα μας είναι η “ρωγμή”, το ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στους ισχυρούς και ανίσχυρους, μεταξύ των λέξεων και των εννοιών, ένα βαθύ σημάδι που κατατρέχει την Ευρώπη», σημειώνει ο κ. Μιστριώτης.

Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνει η κ. Λουί, τα «σύνορα» των περιοχών θα είναι η ζώνη μέσα στην οποία θα τελεστεί το αισθητικό πείραμα της βραδιάς και εκεί όπου θα συναντηθούν ετερογενή στοιχεία και άτομα που συνήθως προσδιορίζονται από τις διαφορές τους. Η πολιτική και η ιδεολογία είναι επίσης θεματικές που θα αναπτυχθούν στη «Νύχτα της Φιλοσοφίας», στο πλαίσιο μιας Ευρώπης όπου η ρητορική του φόβου βρίσκει πάτημα και τα σύνορα πιο εύκολα κλείνουν παρά ανοίγουν. «Ισως έτσι διερευνήσουμε εάν στο σημερινό αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού που μοιάζει μονόδρομος υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές επιλογές», σημειώνει η επικεφαλής επιμελήτρια.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν παράλληλα και στα δύο ινστιτούτα με ομιλίες, εργαστήρια, προβολές και περφόμανς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το κοινό θα κληθεί να συμμετάσχει ενεργά. Ολη τη νύχτα ένα «μπουλούκι ψιθυριστών» θα απαγγέλλει ποίηση σε τρεις γλώσσες στα αυτιά των επισκεπτών, ενώ για τρεις ώρες θα παρουσιάζονται χορογραφίες στις βιβλιοθήκες του «Γκαίτε» και του Γαλλικού Ινστιτούτου. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι οι Μαρί Χοσέ Μοντζέ, Τζουλιάν Ρέμπεντις, Πολ Αρντέν, Πρόδρομος Τσινικόρης, Αντκε Ενγκελ, Κωνσταντίνος Βασιλείου κ.ά.

​​«Νύχτα Φιλοσοφίας», 19/5, από τις 6 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή