Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Και ο Προυστ στην ουρά των ΕΛΤΑ;

Κύριε διευθυντά
Τη Δευτέρα 8/5, χρειάστηκε να περιμένω στην ουρά των ΕΛΤΑ, υποκατάστημα Κολωνακίου, επί μία σχεδόν ώρα (13.20-14.15) προκειμένου να αγοράσω μερικά γραμματόσημα. Ομολογουμένως, οι δύο υπάλληλοι στις θυρίδες προσπάθησαν φιλότιμα να εξυπηρετήσουν τις δεκάδες του κοινού που περίμεναν. Ομως, το πρόβλημα του «χαμένου χρόνου», όπως θα έλεγε και ο Προυστ, απαιτεί στα ταχυδρομεία μας, πέρα από την αύξηση των υπαλλήλων τους, και κάτι ακόμη. Συγκεκριμένα: Θα ήταν δύσκολο να τοποθετηθούν σε όλα τα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ ένας αυτόματος πωλητής γραμματοσήμων, μια ζυγαριά ακριβείας και ένας πίνακας για το πόσο κοστίζει ένα γράμμα ανάλογα με το βάρος του, ώστε να μπορούν οι πολίτες να στέλνουν μόνοι τους τα γράμματα και να παύσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ταλαιπωρία με ατελείωτες ουρές, όταν χρειάζεται απλώς να ταχυδρομηθεί ένα γράμμα;

ΥΓ.: Αξίζει να σημειώσω ότι αντίστοιχο σύστημα αυτοεξυπηρέτησης των πολιτών λειτουργεί στα ταχυδρομεία της Γερμανίας τουλάχιστον από τη δεκαετία ’70. Στην Ελλάδα, γιατί όχι;

Νεστωρ Κουρακης, Ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών

Οπου υπάρχει καπνός υπάρχει (;) και ο νόμος

Κύριε διευθυντά
Το κάπνισμα «σε δημόσιους κλειστούς χώρους» είναι ένα θέμα που έρχεται και «παρέρχεται» συχνά πυκνά στην επικαιρότητα. Τις απόψεις μου για το θέμα διατύπωσα με επιστολή στη φιλόξενη «Καθημερινή» (11/2/2017). Αυτές τις μέρες έγινε πάλι λόγος στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κων. Μπαργιώτα. Ο υπουργός Υγείας υποσχέθηκε «συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων». «Αυτό που χρειάζεται είναι ένας συντονισμός και μια υπέρβαση των αδρανειών της δημόσιας διοίκησης και των δυσκολιών που υπάρχουν σε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους», ανέφερε ο κ. Ανδρέας Ξανθός. Είπαν μερικοί να ψηφίσουν νόμους κ.λπ. Νόμος υπάρχει από το 1980 (Α2γ/3051/9-5-1980). Ο κανόνας είναι δημοσίου δικαίου. Το αδίκημα είναι ποινικό, επισύρει φυλάκιση 2 μηνών και οι παραβάτες διώκονται αυτεπαγγέλτως με την αυτόφωρη διαδικασία. Για το θέμα υπάρχει και ο φετφάς (τ. fetva) της Κομισιόν: Η ιρλανδική ιδιωτική τηλεφωνική εταιρεία Dotcom Directoris δημοσίευσε αγγελία για να προσλάβει προσωπικό. Προειδοποίησε, όμως, «να μην προσέλθουν ενδιαφερόμενοι που είναι καπνιστές». Η Βρετανή ευρωβουλευτής Καθρίν Στίλερ κατέθεσε ερώτηση στην Ε.Ε. εκ μέρους Βρετανού καπνιστή, «κατά πόσον παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί δυσμενών διακρίσεων». Ο αρμόδιος επίτροπος Σπίτκαμ απάντησε πως η νομοθεσία της Ε. Ε. που απαγορεύει τη διάκριση για λόγους φυλετικούς, υγείας, καταγωγής, χρώματος κ.λπ. δεν καλύπτει τους λόγους της αγγελίας. Την απάντηση της Κομισιόν δημοσίευσαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Ο διευθυντής της εταιρείας Dotcom Directoris, Φίλιπ Τόμπιν, όταν ρωτήθηκε είπε πως οι καπνιστές είναι αντικοινωνικοί και παίρνουν πολλές μέρες αναρρωτικές άδειες. Και συμπλήρωσε: «Αν αυτοί αγνοούν όλες τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, δεν διαθέτουν το επίπεδο ευφυΐας που εγώ ψάχνω». Τέλος εις τα καθ’ ημάς, αν πραγματικά ο κ. υπουργός θέλει να βάλει τάξη, ας αρχίσει από τους πλησίον του παντός βαθμού γιατρούς που καπνίζουν on camera. Και ο πρόεδρος της Βουλής τους καπνίζοντες εις «τα ορεινά» της Βουλής να τους στείλει... στον Εθνικό Κήπο!

Ιορδανης Β. Παπαδοπουλος, Μαθηματικός-νομικός - Χολαργός

Ποιοι προκάλεσαν ασφυξία στη ΔΕΗ

Κύριε διευθυντά
Παρακολουθώντας με θλίψη τη δεινή οικονομική και όχι μόνο θέση που έχει περιέλθει τελευταίως η ΔΕΗ, θα ήθελα να σας μεταφέρω μερικές από τις σκέψεις μου.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο 1468/1950 άρθρο 2, προβλέπεται να λειτουργεί «...κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας απολαμβάνουσα διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, υπό την ανώτατη εποπτεία και έλεγχο του κράτους...». Πράγματι, κατά τις πρώτες δεκαετίες της η ΔΕΗ λειτουργούσε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με πλήρη αυτοτέλεια από το κράτος και έτσι, χάρις στις άξιες διοικήσεις της και τα ικανά στελέχη της, μπόρεσε να επιτελέσει το τεράστιο έργο του εξηλεκτρισμού της χώρας και να αναπτύξει όλο αυτό το σπουδαίο παραγωγικό δυναμικό, που πολλοί επιβουλεύονται σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει τελείως αντιστραφεί και η Επιχείρηση ουσιαστικά δεν διοικείται από τη νόμιμη διοίκησή της, αλλά ασφυκτικά από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό, με στόχους άσχετους ή και αντίθετους με την υγιή επιχειρηματικότητα (τελευταία, διαβάσαμε για 2.300 αρχαιολόγους κ.ά. του υπουργείου Πολιτισμού που θα αμείβονται από τη ΔΕΗ). Δεύτερο πρόβλημα: Η ΔΕΗ υποχρεώνεται από την πολιτεία να ασκεί κοινωνική πολιτική υπέρ ειδικών κατηγοριών καταναλωτών, η οποία βεβαίως και πρέπει να ασκείται, αλλά όχι από την Επιχείρηση αλλά από την πολιτεία, όπως άλλωστε ρητά προβλέπεται από την οδηγία Ε.Ε. 96/92 για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ε.Ε. Ετσι, το κράτος πρέπει να αναλαμβάνει άμεσα και το οικονομικό βάρος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και όχι αυτό να μετακυλίεται στους λογαριασμούς των καταναλωτών με υπέρογκα ποσά (για ΥΚΩ, τιμολόγιο κοινωνικό, πολυτέκνων κ.λπ.) δυσφημώντας έτσι, εντελώς άδικα, τη ΔΕΗ. Επίσης και οι άκριτες συνδικαλιστικές παρεμβάσεις δεν είναι άμοιρες ευθυνών. Η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων πιθανότατα θα απεφεύγετο εάν δεν είχε τορπιλισθεί η προσπάθεια του κ. Τάκη Αθανασόπουλου για συνεργασία με τη γερμανική RWE. Ούτε επίσης είναι σωστό η ΔΕΗ να δανειοδοτεί ουσιαστικά τους καταναλωτές της, αφού λογαριασμοί κάτω των 1.000 ευρώ μπορούν να μην εξοφλούνται και, τελικά, το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών να υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός που επεσημάνθη εσχάτως και από τους δανειστές μας, που απαιτούν τη λήψη σχετικών μέτρων.

Τελειώνοντας, υπενθυμίζω ότι υπήρξε εποχή που το ελληνικό Δημόσιο δανειοδοτήθηκε από τις αγορές με εγγύηση της ΔΕΗ!

Παναγιωτης Ευσταθιου, Πρώην διευθυντής εκμετάλλευσης και εμπορίας ΔΕΗ, πρώην πρόεδρος ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

Το νυστέρι του κ. Πολάκη

Κύριε διευθυντά
Δεν κρίνω τις χειρουργικές δυνατότητες του κ. Παύλου Πολάκη. Ούτε την επιστημονική του αξία. Είναι γνωστό, όμως, ότι ορίστηκε από τον πρωθυπουργό αναπληρωτής υπουργός Υγείας, το οποίο σημαίνει διοικητικός προϊστάμενος των νοσοκομείων. Δεν επελέγη (κατόπιν κρίσεως) σε θέση ιατρού ΕΣΥ, δεν κρίθηκε ποτέ από τις αρμόδιες αρχές για την επάρκειά του ως χειρουργού, προκειμένου να εργαστεί σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, και φυσικά δεν διορίστηκε διευθυντής καμιάς χειρουργικής κλινικής ΕΣΥ ούτε έχει επιστημονική αρμοδιότητα της λειτουργίας κανενός χειρουργείου (πόσο μάλλον αυτού του Νοσοκομείου Ζακύνθου). Ο κ. Πολάκης έκανε κατάχρηση της εξουσίας, που του έχει δοθεί ως υφυπουργού, για να «εισβάλει» χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν στο χειρουργείο, να χειρουργήσει ασθενείς που δεν είχε αρμοδιότητα να χειρουργήσει και να κάνει την πολιτικάντικη επίδειξή του. Για τον κ. Πολάκη δεν χρειάζονται κρίση, διορισμός, ανέλιξη. Μπορεί να αλωνίζει ανενόχλητος και να χειρουργεί σε όποιο νοσοκομείο θέλει, ποιος θα του σταθεί εμπόδιο στον δρόμο του; Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας; Το Επιστημονικό Συμβούλιο; ΄Η μήπως ο διορισμένος από τον κ. Πολάκη διοικητής;  Και φυσικά υπάρχουν εξαιρετικά ταλαντούχοι χειρουργοί εκτός ΕΣΥ (και ίσως ο κ. Πολάκης είναι τέτοιος) και απαράδεκτοι χειρουργοί εντός ΕΣΥ. Αλλά για φανταστείτε έναν επόμενο αποτυχημένο και επικίνδυνο χειρουργό, που έχει καταφέρει να αναρριχηθεί πολιτικά, να εγκαθίσταται με το «έτσι θέλω» στο χειρουργείο μόνο και μόνο για να δείξει ότι το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει.

Στην πραγματικότητα, αυτό που φάνηκε είναι ότι το σύστημα είναι έρμαιο στον κάθε Πολάκη. Και ότι τη ζωή μου μπορεί να αναλάβει κάποιος ο οποίος κρίθηκε για υπουργός και όχι για χειρουργός του ΕΣΥ.

Μιχαλης Αγραφιωτης, Πνευμονολόγος-εντατικολόγος επιμελητής Α΄ ΕΣΥ

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ