Τρία σενάρια για την ελάφρυνση χρέους στο τραπέζι του Eurogroup

Τρία σενάρια για την ελάφρυνση χρέους στο τραπέζι του Eurogroup

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πιθανότητες 50% για συνολική συμφωνία στο Εurogroup της Δευτέρας έδωσε χθες από τις Βρυξέλλες Eυρωπαίος αξιωματούχος, τη στιγμή που πολλά μέτωπα παραμένουν ανοικτά και η διαπραγμάτευση γίνεται βασικά ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ. Συγχρόνως ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι εκταμίευση δεν θα γίνει αν δεν συμφωνήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα σενάρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι τρία, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετείχαν στο Euroworking Group της Δευτέρας και αποκάλυψαν στην «Κ». Και στα τρία σενάρια το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2022 υπολογίζεται να παραμείνει στο 3,5%, γεγονός που δείχνει ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος το ύψος των πλεονασμάτων είναι πλέον αδιαπραγμάτευτο. Βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας παραμένει ότι οι θεσμοί μεταξύ τους δεν έχουν συμφωνήσει στο πόσο θα είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, μία βασική παράμετρος που καθορίζει και το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες τα τρία σενάρια είναι τα ακόλουθα:

Πρώτο σενάριο: Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται ότι θα φτάσει τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. (2,1% το 2017 και 2,5% το 2018) υπολογίζοντας αντίστοιχη θετική ανάπτυξη μέχρι το 2060. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης μέχρι το 2060 για να εφαρμόζεται η ελάφρυνση του χρέους, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας θα κυμαίνονται από 2% έως 2,6% μέχρι το 2060. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016 είναι αρκετά για να μετατρέψουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο.

Δεύτερο σενάριο: Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται με πολύ πιο συντηρητικές εκτιμήσεις από αυτές του ΔΝΤ όπου η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1% μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα πρέπει από το 2023 να πέσει από το 3,5% του ΑΕΠ αμέσως στο 1,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων του Μαΐου του 2016, για να γίνει το χρέος βιώσιμο.

Τρίτο σενάριο: Είναι παρόμοιο με το δεύτερο σενάριο, με τη διαφορά ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη είναι λίγο μεγαλύτερη (1,25% και όχι στο 1%).

Επίσης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε χθες πως τέσσερα βασικά σημεία χρειάζονται για να επιτευχθεί το συνολικό πακέτο συμφωνίας.

Πρώτον, μία συμφωνία στο πακέτο πολιτικής. Αυτή επιτεύχθηκε όταν οι θεσμοί βρίσκονταν στην Αθήνα.

Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα. Ενα μεγάλο μέρος αυτών έχει τεθεί στο Κοινοβούλιο και η διαδικασία έγκρισης έχει ξεκινήσει.

Τρίτον, πρέπει να ολοκληρωθεί η έκθεση συμμόρφωσης που να αποδεικνύει ότι αυτά που ψηφίστηκαν από τη Βουλή είναι και τα συμφωνηθέντα (αυτό περιλαμβάνει μεταφράσεις χιλιάδων σελίδων που είναι τα νομοσχέδια που ψηφίζονται από τη Βουλή).

Τέταρτον, χρειάζεται μία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. «Οταν έχουμε όλα τα παραπάνω τότε θα υπάρξει και η συμφωνία», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή