Το παράπλευρο κέρδος μιας αυταπάτης

Το παράπλευρο κέρδος μιας αυταπάτης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και όπως οι πιο ψύχραιμοι προεξοφλούσαν, καμία σύγκρουση με τους εταίρους μας δεν είχε στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας όταν κοντά στα Χριστούγεννα άρχισαν να ακούγονται περίεργοι θόρυβοι από την ντουλάπα με τους σκελετούς του δημοψηφίσματος. Φαίνεται ότι είναι τόσο βαθύ το ψυχολογικό τραύμα που δημιούργησε ο πρωθυπουργικός τακτικισμός το καλοκαίρι του 2015, που έχουμε την τάση να εμβαθύνουμε υπερβολικά στην πολιτική σκέψη της ηγετικής ομάδας της σημερινής κυβέρνησης. Κι ενώ όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο σχετικά ασφαλές συμπέρασμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε αδιανόητες για τον ιδεολογικό του χώρο πολιτικές παραχωρήσεις, προκειμένου να μην παραδώσει την εξουσία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάθε παράταση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης τροφοδοτεί διαρκώς σενάρια σύγκρουσης και αποσταθεροποίησης.

Και ξεχνάμε πολύ εύκολα με πόσους μήνες καθυστέρηση έκλειναν αντίστοιχες αξιολογήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας προηγούμενων κυβερνήσεων. Βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά σε ένα ακόμη παράδοξο της κρίσης: η κυβέρνηση που συνδέθηκε με μια επιθετική ρητορική ρήξης έχει σήμερα την ευκαιρία να επιτύχει τη μεγαλύτερη κυβερνητική θητεία στα χρόνια των μνημονίων.

Πολλοί αναγνώστες θα αναρωτηθούν: και αυτό μπορεί να είναι καλό για τη χώρα; Είναι ποτέ δυνατόν αυτή η κυβέρνηση να μας πάει ένα βήμα παρακάτω; Το ερώτημα έχει ενδιαφέρον αλλά δεν μπορεί να απαντηθεί σήμερα. Αλλά η εμπέδωση ενός κλίματος κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας αποτελεί συλλογικό κέρδος και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα το καρπωθεί πολιτικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Αν ήταν έτσι, ο Αντώνης Σαμαράς θα είχε καλές ελπίδες να κερδίσει τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Η χώρα θα πάρει μιαν ανάσα και, σε συνδυασμό με μια καλή τουριστική χρονιά, θα βγάλει το κεφάλι της από το νερό. Ολα αυτά δεν σημαίνουν αυτομάτως το τέλος των προβλημάτων μας. Με το θετικό σενάριο θα επιστρέψουμε τους επόμενους μήνες εκεί όπου βρισκόμασταν το καλοκαίρι του 2014. Με μια τεράστια διαφορά, εκτός από το κόστος σε χρόνο και χρήμα: ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών που μαγεύτηκε από τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα συνειδητοποιεί σταδιακά το μέγεθος της αυταπάτης. Ακόμη και με μια ελαφρά βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, όλο και περισσότεροι Ελληνες θα προσδοκούν την επιστροφή στην κανονικότητα. Το τι θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές είναι αυτήν τη στιγμή το λιγότερο σημαντικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή