Στον αέρα το αφήγημα Τσίπρα

Στον αέρα το αφήγημα Τσίπρα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμηχανία και παγωμάρα σε κυβέρνηση, Κοινοβουλευτική Ομάδα και κόμμα προκάλεσε το αποτέλεσμα της προχθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, καθώς η εικόνα που διαμορφώνεται την επόμενη μέρα, αντί να είναι πιο απλή και με ένα σαφές πλαίσιο για τα προσεχή βήματα, έχει γίνει πιο σύνθετη. Το Eurogroup έληξε χωρίς καν να ολοκληρωθεί τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ για το ζήτημα του χρέους δεν υπήρξε πρόοδος.

Η 15η Ιουνίου, ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup, είναι το νέο ορόσημο. Η βασική στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με παράλληλη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ωστόσο, και προφανώς μετά την πρόταση που έπεσε στο τραπέζι του Eurogroup για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση μέχρι τις γερμανικές εκλογές και μετάθεση της συζήτησης για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος επίσης για μετά τις γερμανικές εκλογές, φαίνεται ότι στην Αθήνα επιστρέφει η ανησυχία για μια πιθανή παράταση των διαβουλεύσεων και της εκκρεμότητας.

Ετσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε χθες ότι «εφόσον δεν καταστεί εφικτό να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει θα είναι να ληφθεί άμεσα η απόφαση για μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όχι δηλαδή να μετατεθεί ο χρόνος της απόφασης για αργότερα. Και από εκεί και πέρα, να συνεννοηθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους για το πώς θα συνεχισθεί το τρέχον πρόγραμμα». Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «το σύνολο των παραμέτρων του προγράμματος θα τεθεί επί τάπητος», εκτίμησε, ωστόσο, ότι δεν είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα.

Οι τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι το επόμενο Eurogroup θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την κυβέρνηση. Η ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων στη Βουλή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έγινε με την προοπτική εξασφάλισης συγκεκριμένων μέτρων για το χρέος και η συζήτηση αυτή βρίσκεται πλέον στον αέρα, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά. Η επίσημη κυβερνητική θέση παραμένει ότι εάν δεν ανακοινωθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, παράλληλα με συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος, τότε τα μέτρα που ψηφίστηκαν δεν θα ισχύσουν. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έφεραν ανησυχία στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι περιμένουν αναλυτική ενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και τις προοπτικές από εδώ και στο εξής.

Στήριξη από Γαλλία, Ιταλία

Από το Μαξίμου έγινε αναφορά χθες στο γεγονός ότι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την ελληνική θέση για ανάγκη συνολικής συμφωνίας άμεσα υποστήριξαν Γαλλία και Ιταλία, αλλά και η Κομισιόν. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κινηθεί σε έναν νέο κύκλο επαφών με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ηγεσίας και των θεσμών, στην κατεύθυνση επίτευξης συνολικής συμφωνίας μέχρι τις 15 Ιουνίου. Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι ακόμη και με το νέο χρονοδιάγραμμα, δηλαδή με τη λήψη συνολικής απόφασης να έχει μετατεθεί τουλάχιστον για τις 15 Ιουνίου, ο οδικός χάρτης για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το συντομότερο δυνατόν δεν ανατρέπεται. Βεβαίως, οι όποιες σκέψεις υπήρχαν για έξοδο στις αγορές εντός του Ιουνίου έχουν πλέον ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Παραμένει δε αμφίβολο εάν είναι ρεαλιστικό το νέο κυβερνητικό αφήγημα ότι η συνολική λύση είναι εφικτή μέσα σε τρεις εβδομάδες, δεδομένων των «διαθέσεων» της άλλης πλευράς, όπως αυτές εκδηλώθηκαν στο Eurogroup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή