Ρότζερ Μουρ: Ο μακροβιότερος, ο πιο εκλεπτυσμένος και ο πιο… άγιος πράκτορας 007

Ρότζερ Μουρ: Ο μακροβιότερος, ο πιο εκλεπτυσμένος και ο πιο… άγιος πράκτορας 007

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ο πιο εκλεπτυσμένος Τζέιμς Μποντ, o δημοφιλέστερος τηλεοπτικός «άγιος» και ένας από τους πιο μετριοπαθείς αστέρες της εμβέλειάς του. Παρότι δεν κατάφερε να υλοποιήσει τη φιλοδοξία του να γίνει ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Ρότζερ Μουρ άφησε και με το παραπάνω το στίγμα του στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Βρετανός ηθοποιός, που έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 89 ετών ύστερα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, είχε συμμετάσχει συνολικά σε περισσότερες από 50 ταινίες, ενώ ήταν ο τρίτος και μακροβιότερος πράκτορας 007 με επτά φιλμ σε διάστημα 12 ετών. «Δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα στο να είσαι αιώνια γνωστός ως Μποντ», είχε δηλώσει στον Guardian το 2014. «Με αποκαλούν συχνά “κύριο Μποντ” και δεν με πειράζει καθόλου».

Ηταν επίσης ο πρώτος Σάιμον Τέμπλαρ στη διεθνώς επιτυχημένη σειρά «Ο Αγιος», που βασίστηκε στα μυθιστορήματα του Λέσλι Τσάρτερις, και σκηνοθέτησε αρκετά επεισόδια των μεταγενέστερων έγχρωμων κύκλων. Ακολουθώντας το παράδειγμα της φίλης του, της Οντρεϊ Χέπμπορν, το 1991 έγινε πρεσβευτής καλής θελήσεως της UNICEF και ήταν ιδιαίτερα περήφανος γιατί έλαβε το χρίσμα του Ιππότη όχι για την ερμηνεία του αλλά για το φιλανθρωπικό του έργο.

Γεννημένος στο νότιο Λονδίνο στις 14 Οκτωβρίου 1927, ο Ρότζερ Μουρ ήταν ανάμεσα στα χιλιάδες παιδιά που εγκατέλειψαν την πόλη στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στα μέσα της δεκαετίας του ’40 υπηρέτησε για ένα διάστημα ως αξιωματικός στη Δυτική Γερμανία. Φοίτησε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης, όπου γνώρισε τη Λόις Μάξγουελ, την «αυθεντική» «Μις Μάνιπενι», όμως προτίμησε να εγκαταλείψει τις σπουδές του για να αναζητήσει δουλειά ως ηθοποιός. «Στην αρχή της καριέρας μου, μου είπαν ότι για να πετύχεις χρειάζεσαι προσωπικότητα, ταλέντο και τύχη σε ανάλογες ποσότητες. Το αμφισβητώ αυτό. Για μένα ήταν 99% τύχη», θα υποστήριζε αρκετά χρόνια αργότερα έχοντας διατηρήσει, παρά τη φήμη του, την ικανότητα να αυτοσαρκάζεται σαν «σωστός» Βρετανός. Με «όπλο» την καλή του εμφάνιση, έκανε τα πρώτα του βήματα ως μοντέλο σε διαφημίσεις, ενώ το 1954 υπέγραψε επταετές συμβόλαιο με την MGM και λίγο αργότερα με τη Warner Bros, όμως οι ταινίες που γύρισε αυτή την περίοδο δεν σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία. Κατάφερε τελικά να κερδίσει το κοινό χάρη στους ρόλους του στη μικρή οθόνη, όπου υποδύθηκε μεταξύ άλλων τον Ιβανόη, τον Μπο Μάβερικ στη σειρά «Μάβερικ» και τον εκατομμυριούχο πλέιμποϊ στο πλευρό του Τόνι Κέρτις, στο «The Persuaders!». Το 1972, του πρότειναν να διαδεχθεί τον Σον Κόνερι ως Τζέιμς Μποντ, κάτι που έκανε με εντελώς δικό του τρόπο, καθιερώνοντας την εικόνα του γοητευτικού, γεμάτου στυλ και χιούμορ πράκτορα, με αδυναμία στα μαρτίνι και στις γυναίκες.

Αυτές, άλλωστε, ήταν και οι δικές του αδυναμίες: παντρεύτηκε τέσσερις φορές και είχε δεκάδες άλλες «περιπέτειες», ενώ μόνο στο τέλος της ζωής του είχε αρχίσει να απολαμβάνει πραγματικά τη γαλήνη της συζυγικής ζωής. Το 2014, παραδέχτηκε ότι η διάγνωσή του με διαβήτη είχε βάλει οριστικό τέλος στα μαρτίνι.

Μετά το «Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν» (1973) ακολούθησαν άλλα έξι φιλμ με ήρωα τον Μποντ, μεταξύ των οποίων το γυρισμένο εν μέρει στην Κέρκυρα «Για τα μάτια σου μόνο» (1981). Οταν αποφάσισε να αποσυρθεί από τον ρόλο, ήταν πλέον 58 ετών. Συνέχισε, πάντως, να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τους «διαδόχους» του και δήλωνε θαυμαστής του Ντάνιελ Κρεγκ. «Κατάφερε να συμπυκνώσει περισσότερη δράση στα πρώτα επτά λεπτά απ’ ό,τι πέτυχα εγώ σε επτά χρόνια», αστειευόταν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Metro. Aπό τα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο σερ Ρότζερ μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στο Μόντε Κάρλο, την Ελβετία και τη Νότια Γαλλία, προκειμένου να αποφύγει τη βρετανική φορολόγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή