Ψεύδη, μεγάλα ψεύδη και briefing

Ψεύδη, μεγάλα ψεύδη και briefing

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απανωτούς θριάμβους κατάγει η υπερήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης. Ετσι, εκεί που ο πρωθυπουργός θα πρόβαρε γραβάτες γιατί είχε μια συμφωνία για το χρέος, «too good to be true», είμαστε και πάλι με την ψυχή στο στόμα. Ελπίζουμε ότι στο Eurogroup του Ιουνίου θα πάρουμε τη δόση και δεν θα χρεοκοπήσουμε.

Αυτό που επίσης μοιάζει να μην έχει τέλος είναι τα ψεύδη της κυβέρνησης για την κατάσταση. Παίζουν με τις λέξεις, παίζουν με τις έννοιες, παίζουν με τη λογική μας για να αποκρύψουν τη μεγάλη αποτυχία τους. «Δεν έχετε δίκαιο να λέτε ότι από την ελληνική κυβέρνηση υπήρξε υπεραισιόδοξη ρητορική τις προηγούμενες ημέρες», είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (23.5.2017) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, λες και δεν ήταν ο πρωθυπουργός που πήγε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για να τους ενημερώσει ότι θα φορέσει γραβάτα. Προσοχή! Οχι για τη δόση που δεν πήραμε –αυτή άφηναν να εννοηθεί ότι την έχουν στο τσεπάκι– αλλά για το χρέος, αυτό που όλοι οι δανειστές συμφωνούν ότι θα συζητηθεί το 2018 και μετά.

Ανάμεσα στα χονδροειδή ψέματα που έλεγε αυτόν τον καιρό η κυβέρνηση είναι ότι ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα· για την εκταμίευση της δόσης και ουχί για το χρέος. Στο Eurogroup μάθαμε την αλήθεια. «Γιατί εμφανιζόμαστε να έχουμε γύρω στα 20 με 25 προαπαιτούμενα που δεν έχουμε τηρήσει μέχρι τώρα;», ρώτησε δημοσιογράφος τον κ. Τζανακόπουλο. «Δεν είναι ακριβές», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Υπάρχουν 104 προαπαιτούμενα από τα 140, τα οποία είχαν ολοκληρωθεί κατά τη διαδικασία του Eurogroup. Υπήρξαν άλλα 15 με 20 προαπαιτούμενα τα οποία ολοκληρώθηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα, διότι αυτό το οποίο απαιτούνταν ήταν απλώς η δημοσίευση προεδρικών διαταγμάτων ή η έκδοση κάποιων άλλων κανονιστικών πράξεων, υπουργικών αποφάσεων και τα λοιπά. Και από εκεί και πέρα, υπάρχουν και κάποια άλλα προαπαιτούμενα, τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθούν». Συνεπώς, πήγαν στο Eurogroup με 36 προαπαιτούμενα μείον (υπενθυμίζουμε πάλι: για τη δόση), ενώ αυτοί θριαμβολογούσαν ότι συζητούν για το χρέος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε να ψευδολογεί και εκτός έδρας. Είπε πως «χωρίς απόφαση για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα για το 2019 και το 2020» και όπως σημείωσε «αυτό έχει συζητηθεί μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού με τη διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μάλιστα το χαρακτήρισε κατανοητό» (ΣΚΑΪ 23.5.2017). Είπε η Κριστίν Λαγκάρντ ότι «θεωρεί κατανοητό» να μην εφαρμοστούν τα μέτρα; Μάλλον θα της έκανε μάγια η σύζυγος του πρωθυπουργού στο Πεκίνο.

Η άλλη εξήγηση, που δεν θέλουμε να πιστέψουμε, είναι ότι ο εκπρόσωπος λέει ψέματα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή