Προσεχώς ντομάτες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέτοια εποχή περιμένω με αδημονία τις πρώτες καλοκαιρινές ντομάτες για να γευτώ το λαχανικό που στερήθηκα όλο το χειμώνα. Γνωστοί και φίλοι με κοιτούν παράξενα όταν στα εστιατόρια απορρίπτω μια σαλάτα τους χειμωνιάτικους μήνες μόνο και μόνο γιατί περιέχει ντομάτα. Ομως, έχω τους λόγους μου. Η παραγωγή της ντομάτας το χειμώνα απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Συνήθως έχει περισσότερα φυτοφάρμακα, εφόσον δεν μεγαλώνει σε φυσιολογικές συνθήκες και χρειάζεται μεγάλη «υποστήριξη». Κυρίως όμως είναι άνοστη, οπότε τι νόημα έχει; Θα μου πείτε και το καλοκαίρι τα πράγματα γευστικώς δεν είναι πάντα αξιόλογα. Στατιστικά, όμως, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες. Λίγο πριν οι πρώτες υπαίθριες ντομάτες ξεμυτίσουν στην αγορά, μπορούμε να μάθουμε μικρά μυστικά που θα μας βοηθήσουν να διαλέξουμε τις καλύτερες. 

Παρά τις άοκνες προσπάθειες καταναλωτών και παραγωγών, των πρώτων που επιμένουν να τις ζητούν και των δεύτερων που ανταποκρίνονται καλλιεργώντας τες, η ντομάτα αγαπά το καλοκαίρι, τον ήλιο και τη ζέστη. Προσοχή, όχι τον καύσωνα, που κάνει το φυτό να υποφέρει και άρα ο καρπός που αποδίδει είναι υποβαθμισμένος. Ετσι, το κατακαλόκαιρο είναι πολύ πιθανό να βρείτε «καμένες» και άρα άγευστες ντομάτες.

Να προτιμάτε επίσης τις ντομάτες που έχουν σπόρια. Οι στείρες ντομάτες δείχνουν πως για την καρπόδεση έχουν χρησιμοποιηθεί ορμόνες, πρακτική που ακολουθείται κυρίως στο θερμοκήπιο, αφού κάτω από τους 13 βαθμούς Κελσίου η ντομάτα δυσκολεύεται να «δέσει» καρπό. Ετσι κι αλλιώς όμως, η χρήση ορμονών εξασφαλίζει μεγαλύτερη παραγωγή, κάτι που βέβαια και πάλι σημαίνει λιγότερη γεύση και θρεπτική αξία καθώς τα θρεπτικά συστατικά μοιράζονται σε περισσότερους καρπούς. 

Στη βιολογική καλλιέργεια απαγορεύεται η χρήση ορμονών. Αν όμως δεν προτιμήσετε βιολογικές ντομάτες, αγοράστε τες λίγο άγουρες και αφήστε τες εκτός ψυγείου για 2 – 3 ημέρες. Θα γλιτώσετε υπολείμματα φυτοφαρμάκου. Τέλος, προτιμήστε ντομάτες μικρότερου μεγέθους, έχουν συνήθως καλύτερη γεύση. Καλό είναι, επίσης, να εντοπίσετε στη λαϊκή τους παραγωγούς που παράγουν νόστιμες ντομάτες, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουν κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια και τους δίνετε το κίνητρο να συνεχίσουν. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή