Το χρονικό της επίθεσης στο Λονδίνο – Τουλάχιστον 7 νεκροί, 48 τραυματίες

Το χρονικό της επίθεσης στο Λονδίνο – Τουλάχιστον 7 νεκροί, 48 τραυματίες

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον επτά νεκρούς και 48 τραυματίες είναι ο απολογισμός των παράλληλων τρομοκρατικών «χτυπημάτων», που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη βρετανική πρωτεύουσα – ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της Βρετανίας, αλλά και λίγες μόνο μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ που άφησε πίσω της 22 νεκρούς και 59 τραυματίες.

Ενας Ελληνας βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο, σύμφωνα με ενημέρωση της Ελληνικής Πρεσβείας στο λογαριασμό της στο Facebook. Τον Ελληνα τραυματία επισκέφτηκε μάλιστα στο νοσοκομείο, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κ. Δημήτρης Καραμήτσος -Τζιράς. 

«Νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση», αναφέρει η ανακοίνωση. Ωστόσο, σύμφωνα με πιο πρόσφατες πληροφορίες, 18 από τους τραυματίες της χθεσινής επίθεσης βρίσκονται σε ακόμη κρίσιμη κατάσταση. 

Σε 12 συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές στο ανατολικό Λονδίνο μετά από επιδρομή σε διεύθυνση στο ανατολικό Λονδίνο που χρησιμοποιούσε ένας από τους τρεις δράστες της επίθεσης, οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι από πυρά των αρχών.  «Οι έρευνες συνεχίζονται σε διευθύνσεις στο Μπάρκινγκ», αναφέρεται στη δήλωση. Νωρίτερα φωτογράφος του Ρόιτερς είχε δει γυναίκες με καλυμμένα τα κεφάλια τους να μεταφέρονται από αστυνομικούς έξω από κτίριο στο Μπάρκινγκ.

Το χρονικό της επίθεσης στο Λονδίνο – Τουλάχιστον 7 νεκροί, 48 τραυματίες-1

Φωτογραφία από δημοσίευμα των New York Times την ώρα της σύλληψης στο Μπάρκιγνκ.

Το χρονικό της επίθεσης

Ενα λευκό φορτηγάκι έπεσε με ταχύτητα σε πεζούς στη γέφυρα του Λονδίνου ενώ στη συνέχεια από το εσωτερικό του βγήκαν τρεις άνδρες και άρχισαν να μαχαιρώνουν αδιακρίτως πολίτες και αστυνομικούς, κινούμενοι προς την, σε κοντινή απόσταση, αγορά του Borough.

Το χρονικό της επίθεσης στο Λονδίνο – Τουλάχιστον 7 νεκροί, 48 τραυματίες-2
Το χρονικό της επίθεσης στο Λονδίνο – Τουλάχιστον 7 νεκροί, 48 τραυματίες-3

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι τρεις δράστες – τους οποίους το Λονδίνο συνδέει ευθέως με την ισλαμιστική τρομοκρατία – έπεσαν νεκροί από πυρά αστυνομικών ενώ φορούσαν απομιμήσεις εκρηκτικών γιλέκων, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για τις επιθέσεις αυτοκτονίας του ISIS. Οι αρχές εξουδετέρωσαν τους δράστες οκτώ μόλις λεπτά μετά από την πρώτη κληση που έλαβαν για το τραγικό συμβάν, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής, οι αστυνομικοί έριξαν πάνω από 50 φορές. 

Αρχικώς μία άλλη επίθεση με μαχαίρι, στην περιοχή του Vauxhall, είχε επίσης συνδεθεί με τρομοκρατία, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα οι αστυνομικές αρχές διαχώρισαν τα δύο περιστατικά. 

Το χρονικό της επίθεσης στο Λονδίνο – Τουλάχιστον 7 νεκροί, 48 τραυματίες-4

Δημοσιογράφος του BBC που βρισκόταν στη γέφυρα ανέφερε πως είδε το φορτηγό να πέφτει με 50 μίλια την ώρα ενώ έκανε γνωστό πως παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον 5 ανθρώπους και συνελήφθη ένας άνδρας.

Η γέφυρα έχει κλείσει και η υπηρεσία μεταφορών της βρετανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι ο σταθμός του υπογείου London Bridge έκλεισε, κατόπιν σχετικού αιτήματος της αστυνομίας.

Παράλληλα, εκκένωθηκαν όλα τα ξενοδοχεία γύρω από τη Γεφυρα του Λονδίνου.

Ενας Καναδός είναι ανάμεσα στους νεκρούς, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται τουλάχιστον 4 Γάλλοι πολίτες, ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. 

«Η Γαλλία κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει βοήθεια», διαβεβαίωσε από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν «ενισχυθεί», ώστε οι Γάλλοι που βρίσκονται στο Λονδίνο να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Το χρονικό της επίθεσης στο Λονδίνο – Τουλάχιστον 7 νεκροί, 48 τραυματίες-5

Δε μπορεί να επιτραπεί στη βία να διαταράξει την τρομοκρατία

Ο δήμαρχος του Λονδίνου έκανε έκκληση στους κάτοικους της περιοχής να μείνουν μακριά από τα σημεία στα οποία επιχειρεί η αστυνομία. O Σαντίκ Καν, ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί απρόσκοπτα η εκλογική διαδικασία στη χώρα.

H πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαρακτήρισε τα περιστατικά «φρικτά» και παραδέχτηκε πως πρόκεται πιθανότατα για τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ οι Συντηρητικοί έχουν ανακοινώσει την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας τους για την Κυριακή.

Όπως υπογράμμισε η ίδια, όμως η εκλογές της 8ης Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά, όπως είχε προγραμματισθεί. 

«Σε ένδειξη σεβασμού, τα δύο πολιτικά κόμματα αναστείλαμε για σήμερα την προεκλογική εκστρατεία μας, όμως δεν μπορεί να επιτραπεί στη βία να διαταράξει τη δημοκρατική διαδικασία, έτσι η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί πλήρως αύριο και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο την Πέμπτη», τόνισε η Μέι σε δήλωση που έκανε μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Τερέζα Μέι θα προεδρεύσει συνεδρίασης του συμβουλίου Cobra το πρωί, μετέδωσαν η εφημερίδα Telegraph και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, λίγες ώρες μετά από τρία συμβάντα στο Λονδίνο.

Στις συνεδριάσεις αυτές λαμβάνουν μέρος κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Την συμπαράσταση του στον βρετανικό λαό εξέφρασε και ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω twitter, ο οποίος έσπευσε να προσφέρει βοήθεια στο Λονδίνο έαν τη χρειαστεί.

 

Ενισχυμένη η αστυνόμευση στο Λονδίνο

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διοικητής της Μαρκ Ρόουλι.

«Επανασχεδιάζουμε και επανεξετάζουμε τα σχέδιά μας για να ενισχύσουμε την αστυνόμευση σε ολόκληρο το Λονδίνο τις επόμενες ημέρες και θα υπάρχουν επιπλέον αστυνομικοί ανεπτυγμένοι σε όλη την πρωτεύουσα», ανέφερε ο Ρόουλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή