ΕΛΛΑΔΑ

Εκδήλωση για τα 182 χρόνια του Αρ. Πάγου εν μέσω αντιδράσεων

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εν μέσω αντιδράσεων για τη σκοπιμότητα και τη χρηματοδότησή της, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η εκδήλωση για τον εορτασμό των 182 χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου, που διοργανώθηκε από την απερχόμενη πρόεδρο του ανωτάτου δικαστήριου Βασιλική Θάνου.

Στην εκδήλωση δεν παρέστη τελικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ενώ το υπουργείο εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος.

Η παρουσία δικαστικών λειτουργών υπήρξε περιορισμένη, δεν παρέστη επίσης ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής, ούτε ο υπεύθυνος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αλλά και οι εκπρόσωποι της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία δεν είχε κληθεί, ενώ ακύρωσε την τελευταία στιγμή και η χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Η απερχόμενη πρόεδρος του Αρείου Πάγου που δέχθηκε επικρίσεις για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει εκδήλωση για τα 182 χρόνια του Αρείου Πάγου, σε ό,τι αφορά τόσο τη σκοπιμότητα της εν λόγω εκδήλωσης, όσο και τη χρηματοδότησή της, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στη μακρά πορεία του Αρείου Πάγου που σχεδόν ταυτίζεται με την ύπαρξη του ελληνικού κράτους, παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία και δεδομένα.

«Οι δικαστές, τόνισε η κ. Θάνου, έχουν επίγνωση της σπουδαιότητας και της βαρύτητας των καθηκόντων τους, τα οποία ασκούν με ευσυνειδησία, με σοβαρότητα και με αντικειμενικότητα και πνεύμα ανεξαρτησίας και έχουν τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των πολιτών». Η απερχόμενη πρόεδρος του Αρείου Πάγου φεύγει στο τέλος του μήνα, ενώ κλείνοντας πρόσθεσε ότι «αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή για την επιλογή της ως προέδρου του Αρείου Πάγου» και ανέφερε ότι υπηρέτησε τη δικαιοσύνη για 42 χρόνια.

Λίγο νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επισήμανε ότι η πρόεδρος του Α.Π. στοχοποιήθηκε πολλές φορές άδικα και σημείωσε ότι «Η δικαιοσύνη είναι πυλώνας της δημοκρατίας. Θέλω να είναι οχυρό η δικαιοσύνη. Τα φρούρια πέφτουν από μέσα. Μόνο υπερασπιστές από μέσα μπορούν να τους επιτεθούν και να τους εξουδετερώσουν. Η κ. Θάνου στοχοποιήθηκε άδικα. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς που δεν συμβιβάζονται και δεν υποκύπτουν σε συμφέροντα και σε εκπροσώπους των ΜΜΕ δεν συγχωρούνται εύκολα».

Ερωτήματα

Η διοργάνωση της εκδήλωσης με αφορμή τον εορτασμό των 182 χρόνων από την ίδρυση του ανωτάτου δικαστηρίου, προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός δικαιοσύνης, με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της να θέτει ευθέως σειρά ερωτημάτων για τη χρηματοδότησή της αλλά και για τη σκοπιμότητά της, τονίζοντας ότι οι επέτειοι εορτάζονται κάθε πενήντα ή εκατό χρόνια και πάντως δεν εορτάζονται τα 182 χρόνια.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ