Οι Βρυξέλλες χαμηλώνουν τον πήχυ για τη συμφωνία

Οι Βρυξέλλες χαμηλώνουν τον πήχυ για τη συμφωνία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για το αυριανό Eurogroup, καθώς κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος έστειλε σαφές μήνυμα προς την Αθήνα ότι αυτό που πρέπει να αναμένει είναι η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης, επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και περισσότερη σαφήνεια στα μέτρα για την ελάφρυνσης του χρέους του Μαΐου 2016. Τα μέτρα δεν αναμένονται να διαφέρουν από αυτά που είχαν σκιαγραφηθεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ και δεν είχαν γίνει δεκτά από την ελληνική κυβέρνηση.

«Είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι θα έχουμε συμφωνία» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εννοώντας ως συμφωνία την «επί της αρχής» συμμετοχή του ΔΝΤ και την απόφαση για εκταμίευση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αυτό που υπήρχε και στο τραπέζι και στο προηγούμενο Eurogroup. Η παραπάνω συμφωνία θα είναι δύσκολο να επιτρέψει στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ να εγκρίνει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το βασικό πρόβλημα παραμένει ότι το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν ακόμα μία κοινή ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οπως ανέφερε ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, «δεν είμαστε ακόμα εκεί» και το ΔΝΤ μπορεί να «είναι ενθουσιώδες για το πρόγραμμα και τις πολιτικές του», όμως οι συζητήσεις ώστε να έχουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ την ίδια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους συνεχίζονται. Ο ίδιος εξήγησε πως αν αυτό δεν γίνει, τότε το ΔΝΤ θα προτείνει ένα πρόγραμμα επί της αρχής στο διοικητικό του συμβούλιο και θα εκταμιεύσει αργότερα.

O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των οικονομικών θεμάτων Β. Ντομπρόβσκις δήλωσε πως η Ελλάδα έχει τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας, καθώς τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα ψηφίστηκαν από τη Βουλή. «Η δεύτερη αξιολόγηση είναι εφικτή αν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε. «Χρειαζόμαστε μία συμφωνία τώρα και μία εκταμίευση για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ώστε να παραμείνει στην τροχιά του προγράμματος».

Οσον αφορά το πότε θα αποφασιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αυτό θα γίνει τελειωτικά μόνο στο τέλος του προγράμματος, δηλαδή το 2018, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και επεσήμανε ότι τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν μόνο στο απώτατο μέλλον και μόνον αν είναι απαραίτητο. «Υπάρχουν αρκετοί, στον Τύπο κυρίως, που νομίζουν εσφαλμένα ακόμα ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε αυτό το Εurogroup, ελπίζω ότι δεν βρίσκονται σε αυτό το δωμάτιο και αυτή την πόλη», σημείωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος. Οσον αφορά το ύψος της δόσης, ο ίδιος ανέφερε πως οι αναφορές στον Τύπο (για ύψος της δόσης 7,4 – 11 δισ. ευρώ) είναι σωστές, χωρίς να θέλει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με άλλη πηγή, η γαλλική πρόταση που συνδέει το μέγεθος της ανάπτυξης με το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους θα βρίσκεται επί της αρχής στα συμπεράσματα του Eurogroup, αλλά δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα που θα τη συνοδεύουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή