Βέτο της Αθήνας σε κοινή δήλωση της Ε.Ε. για την Κίνα

Βέτο της Αθήνας σε κοινή δήλωση της Ε.Ε. για την Κίνα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. H Ελλάδα μπλόκαρε την Κυριακή την κοινή δήλωση της Ε.Ε. στα Ηνωμένα Εθνη που ήταν κριτική απέναντι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κοινή θέση της Ενωσης στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διπλωματικές πηγές της Αθήνας επισημαίνουν ότι θεωρούν αντιπαραγωγική την τακτική που επέλεξε η Ε.Ε., δηλαδή την επιλεκτική κριτική έναντι συγκεκριμένων μόνο χωρών, καθώς κάτι τέτοιο «δεν βοηθάει στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές ούτε στις σχέσεις τους με τη Ε.Ε.», θέλοντας να εξηγήσουν τη στάση τους. Συγχρόνως, προσθέτουν ότι και άλλες χώρες εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς τη δήλωση. Ομως Ευρωπαίος διπλωμάτης επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που μπλόκαρε την κοινή δήλωση.

Η κοινή δήλωση της Ε.Ε. στα Ηνωμένα Εθνη παρουσιάζεται τρεις φορές τον χρόνο και δίνει τη δυνατότητα στην Ε.Ε. να αναδείξει οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσιών υπάρχει σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Η Ε.Ε. άλλωστε έχει τον ρόλο του μεγαλύτερου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κατάργησης της θανατικής ποινής παγκοσμίως, η οποία εξακολουθεί όχι μόνο να είναι νόμιμη στην Κίνα, αλλά και να χρησιμοποιείται ευρέως.

Στις Βρυξέλλες δεν είναι μυστικό ότι η κινεζική εταιρεία Cosco, που έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο στόλο φορτηγών πλοίων, διαθέτει από πέρυσι το 51% του λιμανιού του Πειραιά, με Ευρωπαίους διπλωμάτες να υπονοούν ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης υποκινούνται από οικονομικά συμφέροντα.

Η κριτική της Ε.Ε. για την κατάσταση των ανθρωπινών δικαιωμάτων στην Κίνα περιπλέκει την ήδη δύσκολη σχέση μεταξύ των δύο δυνάμεων. Παρ’ όλο που το τελευταίο διάστημα Ε.Ε. και Πεκίνο έχουν έρθει πιο κοντά με την εκλογή του Ντ. Τραμπ –καθώς και οι δύο έχουν επαναλάβει τη δέσμευσή τους ότι θα τηρήσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον, σε αντίθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο– οι σχέσεις τους χαρακτηρίζονται από συνεχείς διαφωνίες όσον αφορά το διεθνές εμπόριο, τη στιγμή, πάντως, που η Κίνα παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή