ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη παραίτηση από τη νέα γαλλική κυβέρνηση

REUTERS

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν στην «εθνικιστική Πρωτομαγιά» του 2017, στην πλατεία των Πυραμίδων στο Παρίσι.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΠΑΡΙΣΙ. Την απόφασή της να παραιτηθεί από το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες η Σιλβί Γκουλάρ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του Ρισάρ Φεράν να μην ορκιστεί υπουργός Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Η Γκουλάρ, στέλεχος του κεντρώου κόμματος Modem, που συνεργάζεται με το κόμμα του προέδρου Μακρόν, ενεπλάκη σε έρευνα γύρω από πλασματικές θέσεις εργασίας του Modem στην Ευρωβουλή, ενώ ο στενός συνεργάτης του Μακρόν, Φεράν, αντιμετωπίζει ξεχωριστή δικαστική έρευνα για παράτυπη αγορά ακινήτου για λογαριασμό κρατικού οργανισμού ασφαλίσεων.

Η παραίτηση των δύο υπουργών δίνει την ευκαιρία στον πρόεδρο Μακρόν να προχωρήσει στον προγραμματισμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, αποφεύγοντας προσωπικότητες οι οποίες έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα. Η Σιλβί Γκουλάρ είπε χθες: «Η άμυνα είναι απαιτητικό χαρτοφυλάκιο. Η τιμή των στρατευμάτων μας, των ανδρών και των γυναικών που υπηρετούν και διακινδυνεύουν τις ζωές τους, δεν πρέπει να ανακατευθεί με αντιπαραθέσεις, άσχετες με αυτούς». Η ισχυρή πλειοψηφία την οποία απολαμβάνει το κόμμα «Η Δημοκρατία σε Κίνηση» του Μακρόν σημαίνει ότι ο πρόεδρος δεν εξαρτάται από τη στήριξη του κεντρώου Modem.

Την ίδια ώρα, την είσοδο στον πατέρα της και ιδρυτή του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Ζαν-Μαρί Λεπέν στα γραφεία του κόμματος στη Ναντέρ έξω από το Παρίσι απαγόρευσε χθες η Μαρίν Λεπέν. Ο 89χρονος «γερόλυκος» της γαλλικής Ακροδεξιάς κατέφθασε χθες το πρωί στα γραφεία του Εθνικού Μετώπου, συνοδευόμενος από δικηγόρο και δικαστικό κλητήρα, οι οποίοι πιστοποίησαν ότι η κεντρική είσοδος στο κτίριο του κόμματος είχε κλειδωθεί με αλυσίδα και λουκέτο, σε μία προσπάθεια να μην εισέλθει σε αυτό ο Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Ο ιδρυτής του κόμματος δεν έχασε την ευκαιρία, ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων, να καταφερθεί κατά της κόρης του Μαρίν, υπογραμμίζοντας τα «απογοητευτικά» ποσοστά του Εθνικού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ