Πρώτη παραίτηση από τη νέα γαλλική κυβέρνηση

Πρώτη παραίτηση από τη νέα γαλλική κυβέρνηση

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την απόφασή της να παραιτηθεί από το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες η Σιλβί Γκουλάρ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του Ρισάρ Φεράν να μην ορκιστεί υπουργός Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Η Γκουλάρ, στέλεχος του κεντρώου κόμματος Modem, που συνεργάζεται με το κόμμα του προέδρου Μακρόν, ενεπλάκη σε έρευνα γύρω από πλασματικές θέσεις εργασίας του Modem στην Ευρωβουλή, ενώ ο στενός συνεργάτης του Μακρόν, Φεράν, αντιμετωπίζει ξεχωριστή δικαστική έρευνα για παράτυπη αγορά ακινήτου για λογαριασμό κρατικού οργανισμού ασφαλίσεων.

Η παραίτηση των δύο υπουργών δίνει την ευκαιρία στον πρόεδρο Μακρόν να προχωρήσει στον προγραμματισμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, αποφεύγοντας προσωπικότητες οι οποίες έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα. Η Σιλβί Γκουλάρ είπε χθες: «Η άμυνα είναι απαιτητικό χαρτοφυλάκιο. Η τιμή των στρατευμάτων μας, των ανδρών και των γυναικών που υπηρετούν και διακινδυνεύουν τις ζωές τους, δεν πρέπει να ανακατευθεί με αντιπαραθέσεις, άσχετες με αυτούς». Η ισχυρή πλειοψηφία την οποία απολαμβάνει το κόμμα «Η Δημοκρατία σε Κίνηση» του Μακρόν σημαίνει ότι ο πρόεδρος δεν εξαρτάται από τη στήριξη του κεντρώου Modem.

Την ίδια ώρα, την είσοδο στον πατέρα της και ιδρυτή του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Ζαν-Μαρί Λεπέν στα γραφεία του κόμματος στη Ναντέρ έξω από το Παρίσι απαγόρευσε χθες η Μαρίν Λεπέν. Ο 89χρονος «γερόλυκος» της γαλλικής Ακροδεξιάς κατέφθασε χθες το πρωί στα γραφεία του Εθνικού Μετώπου, συνοδευόμενος από δικηγόρο και δικαστικό κλητήρα, οι οποίοι πιστοποίησαν ότι η κεντρική είσοδος στο κτίριο του κόμματος είχε κλειδωθεί με αλυσίδα και λουκέτο, σε μία προσπάθεια να μην εισέλθει σε αυτό ο Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Ο ιδρυτής του κόμματος δεν έχασε την ευκαιρία, ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων, να καταφερθεί κατά της κόρης του Μαρίν, υπογραμμίζοντας τα «απογοητευτικά» ποσοστά του Εθνικού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή