Αναρμοδιότητα και ανευθυνότητα

Αναρμοδιότητα και ανευθυνότητα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​​​«Αναρμόδιο» έχρισε τον εαυτό του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για όσα φοβερά κατήγγειλαν οι 471 φοιτητές, και κανονικά αναρμόδιος έπρεπε να είναι. Το γεγονός ότι «η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα για τους φοιτητές ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής» και «ήδη έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι σε χώρους του ΑΠΘ από υπερβολική χρήση ναρκωτικών», δεν θα έπρεπε να είναι αρμοδιότητα του Αϊνστάιν της Παιδείας. Είναι δουλειά της αστυνομίας και των Αρχών του ιδρύματος. Ελα, όμως, που ο κ. Γαβρόγλου θέλει να έχει την αρμοδιότητα επί παντός και όχι την υπευθυνότητα που το βαρύ αυτό καθήκον επιτάσσει.

Ο υπουργός Παιδείας διαφεντεύει από την ασφάλεια του Μεγάρου του Αμαρουσίου ακόμη και τις πιο σκοτεινές γωνιές του Αριστοτελείου και κάθε πανεπιστημίου. Δεν αναφερόμαστε μόνο στο γεγονός ότι για τα πάντα χρειάζεται η υπογραφή του. Τώρα επιδιώκει με πονηρές διατάξεις να αναβιώσει το άσυλο στην ανομία, αυτό που ευφημίζεται ως «ακαδημαϊκό». Τι θα κάνει ένας φοιτητής ή ένας διδάσκων του Αριστοτελείου αν διαπιστώσει ότι γίνεται εμπόριο ναρκωτικών έξω από την αίθουσα διδασκαλίας; Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί ο κ. Γαβρόγλου, ακόμη κι αν καλέσει κάποιος την αστυνομία αυτή δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Για την παρέμβαση των διωκτικών αρχών και τη σύλληψη του εμπόρου, θα πρέπει να συγκληθεί επταμελές πρυτανικό συμβούλιο, με εκπρόσωπο των φοιτητών, να συνεδριάσει, να ελέγξει αν υπάρχει άμεση απειλή κατά της ζωής και μετά να δοθεί το πράσινο φως. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, το «Noor 1» θα έχει ξεπουλήσει την πραμάτεια του…

Δεν είναι οι αρμοδιότητες που λείπουν από τους υπουργούς. Αντιθέτως, έχουν περισσότερες απ’ όσες πρέπει. Εδώ φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν και κουρσεύουν αρμοδιότητες που συνταγματικώς δόθηκαν σε ανεξάρτητες αρχές, η αρμοδιότητα για το ΑΠΘ τούς μάρανε; Αυτό που βασικώς τούς λείπει είναι η υπευθυνότητα, να παραδεχθούν τουλάχιστον την καταστροφή που κάνουν, ώστε να διδαχθούν. Πώς είναι τα μωρά, που αφού κάνουν τη ζημιά, αρχίζουν και λένε ότι ήταν το βάζο που τους επιτέθηκε και τελικώς έσπασε; Ετσι ακριβώς φέρεται και η κυβέρνηση. Κάποιο παιδί παίρνει το κινητό του υπουργού και ποστάρει πέη, κάποιο άλλο μωρό έκανε την καταστροφική διαπραγμάτευση του 2015 και, φυσικά, είναι ο «νεοφιλελευθερισμός» που φταίει για τα δύο επιπλέον αχρείαστα μνημόνια. Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να πανηγυρίζει για πιθανολογούμενες «επιτυχίες» και να μεταθέτει ευθύνες για τις πραγματικές αποτυχίες της.

Αν θέλει ο κ. Γαβρόγλου να είναι ανεύθυνος για όσα συμβαίνουν στα ΑΕΙ, πρέπει να φροντίσει να γίνει και αναρμόδιος. Να αποσύρει το έκτρωμα που προτείνει και να προχωρήσουμε σε πραγματική αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή