Η φερόμενη υπευθυνότητα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Μια διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να κρύβει πολλά, μπορεί και να μη σημαίνει τίποτε. Μια κυβέρνηση, όμως, οφείλει να θεωρήσει το συμβάν σοβαρό κι ας αποδειχθεί άδικος ο συναγερμός. Και αυτό, όχι μόνο γιατί οι διαρρήξεις στην καρδιά του κράτους ενισχύουν το αίσθημα της ανασφάλειας των πολιτών –πώς θα είναι κάποιος σίγουρος για το σπίτι του, όταν κάποιοι ανοίγουν τα γραφεία των υπουργείων;– αλλά διότι το γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών είναι στο μάτι του κυκλώνα, μετά τη διαρροή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων πολιτών σε υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος.

Εκτός αυτού, σε πενήντα ημέρες θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά μια σημαντική μεταρρύθμιση, η αποκαλούμενη «επιστολική ψήφος», η οποία σκιάστηκε από τη σκοτεινή υπόθεση του αποκαλούμενου «Μισέλ-Γκέιτ». Λέμε «σκοτεινή» διότι και σε αυτή την υπόθεση οι εξηγήσεις είναι ανεπαρκείς και η κυβέρνηση δείχνει την ίδια σπουδή να «σφουγγαρίσει» την υπόθεση, όπως έκανε και στο ζήτημα των υποκλοπών.

Τα γεγονότα: «Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο διευθυντής εκλογών της κεντρικής υπηρεσίας του υπ. Εσωτερικών, κατά το χρονικό διάστημα από τις 13.40 ώρα έως τις 14.10, ενώ απουσίαζε στα κεντρικά, τα οποία βρίσκονται στη οδό Σταδίου, για υπηρεσιακούς λόγους και κανείς δεν βρισκόταν στο γραφείο του επί της οδού Ευαγγελιστρίας, ενημερώθηκε ότι έχει γίνει διάρρηξη στο γραφείο του από άγνωστο δράστη, ο οποίος είχε σπάσει την κλειδαριά και το πλαίσιο της πόρτας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το εν λόγω γραφείο δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει αφαιρεθεί κάτι. Ο διευθυντής φέρεται να κατέθεσε πως φοβάται μήπως οι δράστες αφαίρεσαν, αντέγραψαν ή αλλοίωσαν κάτι από τους υπολογιστές. Ο ίδιος φέρεται επίσης να κατέθεσε ότι υπάρχουν σημαντικά δημόσια έγγραφα στους εν λόγω υπολογιστές» («Καθημερινή», 27.4.2024).

Σε αυτά, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών απάντησε ότι «υπήρξε καταγγελία η οποία αφορά φερόμενη διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών». Φερόμενη διάρρηξη; Εγινε ή δεν έγινε; Εσπασαν το λουκέτο ή δεν το έσπασαν; Μπήκε κάποιος τρίτος ή δεν μπήκε; Ξέρουν κάτι περισσότερο στο υπουργείο και γιατί δεν μας το λένε; Τι, στην ευχή, γίνεται στη καρδιά του κράτους και πόσο αμελώς χειρίζεται η κυβέρνηση το μεγαλύτερο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, την άψογη διενέργεια των εκλογών;

«Το υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται απερίσπαστα για τη διενέργεια των εκλογών με τον άψογο τρόπο που πραγματοποιούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση. Δεν θα αμφισβητήσουμε το ακάματο του ΥΠΕΣ. Αν φέρνει αποτελέσματα δεν ξέρουμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT