Δράσεις από Ε.Ε. για τρομοκρατία και ευρωστρατό

Δράσεις από Ε.Ε. για τρομοκρατία και ευρωστρατό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν περαιτέρω βήματα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ασκώντας πίεση στις εταιρείες του Διαδικτύου Facebook, Google και Twitter, που θα κληθούν να αφαιρούν προπαγάνδα υπέρ των τζιχαντιστών που βρίσκεται στις πλατφόρμες τους. Συγχρόνως, στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής μπήκαν τα πρώτα θεμέλια του ευρωστρατού, ενώ δόθηκε και μάχη μεταξύ των κρατών μελών για το ποιος θα φιλοξενήσει τις δύο ευρωπαϊκές υπηρεσίες που βρισκόντουσαν στην Μ. Βρετανία μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, υιοθετήθηκε η πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προώθηση στρατηγικής για την άμυνα και για κοινές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, αλλά και ίδρυση ταμείου με πόρους που θα αυξάνονται σταδιακά και θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα διατεθούν για την έρευνα, αλλά και τη διευκόλυνση από κοινού αγορών στρατιωτικού υλικού από τα κράτη-μέλη. Ο επικεφαλής της Επιτροπής δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως μέσω της ευρωπαϊκής άμυνας θα περιοριστεί η σπατάλη και η Ευρώπη θα γίνει πιο αποτελεσματική, κάνοντας σύγκριση με τις ΗΠΑ που ξοδεύουν το διπλάσιο ποσό για αμυντικές δαπάνες από την Ε.Ε., «αλλά είναι 15 φορές πιο αποτελεσματικές», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Στην Ε.Ε. υπάρχουν σήμερα 178 τύποι όπλων, ενώ στις ΗΠΑ 30, στην Ε.Ε. υπάρχουν 30 τύποι τεθωρακισμένων, ενώ στις ΗΠΑ μόνον ένας τύπος», προσέθεσε ο κ. Γιούνκερ.

Χθες το βράδυ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συναντήθηκε για πρώτη φορά με τους υπόλοιπους ηγέτες μετά τις βρετανικές εκλογές και τους ενημέρωσε για τη «γενναιόδωρη προσφορά» όσον αφορά τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, η κ. Μέι χωρίζει σε τρεις κατηγορίες του Ευρωπαίους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτούς που ζουν πάνω από 5 χρόνια και θα θεωρηθούν αυτόματα Βρετανοί πολίτες, αυτούς που ζουν λιγότερο από πέντε χρόνια από την έναρξη των διαπραγματεύσεων (Μάρτιος του 2017), στους οποίους θα επιτραπεί η παραμονή στη χώρα ώστε να φτάσουν τα πέντε χρόνια και μετά να κάνουν αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής και, τρίτον, αυτούς που θα φτάσουν στη Βρετανία μετά τον Μάρτιο του 2017 και πριν από την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., στους οποίους θα τους δοθεί μια «περίοδος χάριτος» περίπου δύο ετών και έτσι θα μπορούν να κάνουν αίτηση για άδεια παραμονής.

Ο κ. Τουσκ δήλωσε, όσον αφορά το Brexit, ότι «μπορείς να με πεις ονειροπόλο, αλλά δεν είμαι ο μόνος», χρησιμοποιώντας τους στίχους του Τζον Λένον για να εξηγήσει ότι έχει ακόμα ελπίδες ότι τελικά μπορεί η Βρετανία να μη βγει από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή