Στο κτηματολόγιο από Δ. Αθηναίων ο «Διόνυσος»

Στο κτηματολόγιο από Δ. Αθηναίων ο «Διόνυσος»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια κίνηση ιδιαίτερης σημασίας, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στις 8 Ιουνίου σε δήλωση στο κτηματολόγιο και στο υποθηκοφυλακείο πως τα 13 στρέμματα που περιλαμβάνουν το τουριστικό περίπτερο «Διόνυσος» και τον γύρω χώρο στον λόφο του Φιλοπάππου αποτελούν ιδιοκτησία του. Την αίτηση υπέγραψε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, ενώ το θέμα είχε τεθεί και από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όπως η Ανοικτή Πόλη. Κυρίως όμως έχει τεθεί εδώ και δεκαετίες από τους κατοίκους της γύρω περιοχής, που πάντα έβλεπαν τον λόφο του Φιλοπάππου ως μια πολύτιμη ανάσα για τη γειτονιά τους και την Αθήνα γενικότερα. Εναν λόφο που είχε ήδη πληγωθεί από την υπερβολική χρήση (όπως, για παράδειγμα, με τα πολλά τουριστικά πούλμαν στο πάρκινγκ του «Διονύσου») και κινδύνευε με περαιτέρω επιβάρυνση ή και επέκταση του τσιμέντου. Πρακτικά, τις τελευταίες δεκαετίες την περιοχή του «Διονύσου» αξιοποιεί επιχειρηματικά ο ΕΟΤ, ο οποίος προσπάθησε να την κατοχυρώσει και ιδιοκτησιακά, ενώ και σήμερα βρίσκεται σε δικαστική αντιπαράθεση με τον Δήμο Αθηναίων και βεβαίως το θέμα δεν έχει λήξει. Η δικάσιμος, που είχε οριστεί για τις 15 Ιουνίου, μετατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Τα πράγματα περιπλέκονται σήμερα, καθώς η περιουσία του ΕΟΤ έχει περάσει στον έλεγχο του υπερταμείου δημόσιας περιουσίας.

Το 1957…

Ξεδιπλώνοντας ιστορικά το θέμα, γυρίζουμε… 60 χρόνια πίσω! Ολα ξεκίνησαν το 1957, όταν πραγματοποιήθηκε απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών που βρίσκονταν στο σημείο, για να μη διακόπτεται το συνεχές του λόφου του Φιλοπάππου με τον αρχαιολογικό χώρο και τον λόφο της Ακρόπολης. H τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του 1957 χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο σημείο χώρο διαμόρφωσης πλατείας και άλσους. Το 1958 αποζημιώθηκαν οι ιδιοκτήτες και ο χώρος πέρασε στον Δήμο Aθηναίων, ο οποίος όμως διαχρονικά δεν έκανε τις απαραίτητες κινήσεις για να τον κατοχυρώσει. Το 1961 ο ΕΟΤ, με κυβερνητικό «πράσινο φως», προχώρησε στην ανέγερση τουριστικού περιπτέρου, το οποίο από τότε επεκτεινόταν μέσα σε τουλάχιστον γκρίζες συνθήκες εις βάρος του πρασίνου. Τα δικαιώματα που είχε ο Δήμος Αθηναίων στον χώρο, τα οποία δεν είχε ασκήσει τόσα χρόνια, δεν μπορούσαν να διαγραφούν ούτε από τον ΕΟΤ. Για παράδειγμα, το 1995 σε έγγραφο (Διαπιστωτική Πράξη) του ΕΟΤ, με το οποίο επιχειρούσε να προχωρήσει σε νομιμοποίηση του «Διονύσου», σημείωνε πως βρίσκεται «σε γήπεδο που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο», το οποίο όμως «διεκδικεί και ο Δήμος Aθηναίων». Επρεπε να φτάσουμε στο 2014 για να απαλειφθεί από τα έγγραφα του ΕΟΤ κάθε αναφορά στον Δήμο Αθηναίων, με ισχυρισμούς πως η απαλλοτρίωση του χώρου το 1957 έγινε υπέρ ΕΟΤ. Εστω και ύστερα από 60 χρόνια η κίνηση του Δήμου Αθηναίων να κατοχυρώσει την περιουσία του στον λόφο του Φιλοπάππου δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή