Το τρίγωνο των Βαλκανίων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Αθήνα για το όνομα και ο ίδιος πήγε στις αρχές της εβδομάδας στη Σόφια, όπου συναντήθηκε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Βουλγαρίας. Πρόκειται για κινήσεις φιλίας προς τις γειτονικές χώρες με τις οποίες τα Σκόπια διατηρούν ανοικτά ζητήματα. Ως προς τα δικά μας, πρέπει να περιμένουμε ότι η διαδικασία της ονομασίας θα τεθεί σύντομα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε κίνηση, καθώς οι δυτικοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να βάλουν τη FYROM στο ΝΑΤΟ, έστω με το ακρωνύμιο. Ο Ζάεφ πήγε στη Σόφια για να επουλώσει διεθνοτικές πληγές, οι συντηρούσαν κλίμα καχυποψίας στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ιδίως κατά τη δεκαετή διακυβέρνηση Γκρούεφσκι, FYROM και Βουλγαρία βρίσκονταν στα μαχαίρια, εξαιτίας της πολιτικής του εξαρχαϊσμού που ασκούσε ο εθνικολαϊκιστής ηγέτης και ακουμπούσε ιστορικές διενέξεις.

Μάλιστα οι προκλήσεις του Γκρούεφσκι ερέθιζαν τη Σόφια, που απειλούσε να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία των «αδελφών» της ΠΓΔΜ –η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους», θεωρώντας τους Σλάβους της χώρας αυτής βουλγαρικό φύλο, ούτε, επομένως, μακεδονική γλώσσα– στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στον επιθετικό εθνικισμό του Γκρούεφσκι, η Βουλγαρία βρέθηκε, για τους δικούς της λόγους, τα τελευταία χρόνια στην ίδια όχθη με την Ελλάδα σε σημείο που στα Σκόπια οι εθνικολαϊκιστές καταγγέλλουν συχνά τη σύμπηξη άτυπου ελληνοβουλγαρικού άξονα με στόχο να «καταπιούν» το νεόκοπο κράτος.

Μολονότι ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία, οι ιστορικές διαφωνίες για ζητήματα ταυτότητας παρέμεναν εν υπνώσει και το 1999 κατεβλήθη προσπάθεια να καταρτιστεί και να υπογραφεί συνθήκη φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, που θα έβαζε στην άκρη τις εθνοτικές αντιπαλότητες. Δεν κατέστη δυνατό τότε και για τον λόγο ότι ήρθαν οι πόλεμοι στο Κόσοβο και την ΠΓΔΜ, ενώ η έλευση στη συνέχεια στην εξουσία του Γκρούεφσκι όχι μόνο δεν επούλωσε τις πληγές αλλά τις τροφοδοτούσε διαρκώς με εθνικιστικό «αλάτι».

Τώρα στη Σόφια, Ζάεφ και Μπορίσοφ ανακοίνωσαν ότι στις αρχές Αυγούστου θα υπογράψουν τη συμφωνία, που θα σημάνει το λιώσιμο των πάγων και την αποκατάσταση εύκρατου κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών. Σε μια τέτοια εξέλιξη, θα μείνει η Ελλάδα να μιλάει για αλυτρωτισμό των Σκοπίων και δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη διπλωματικά αυτή η μοναξιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή