Οταν η περιέργεια οδηγεί σε… περιπέτειες

Οταν η περιέργεια οδηγεί σε… περιπέτειες

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μανώλης, ο Τζακ και ο Μαχίρ περνούν τα καλοκαίρια τους μαζεύοντας πεταλίδες, εξερευνώντας με τα ποδήλατα τις ακτές του νησιού τους, της Κω, και κρυφακούγοντας τις συζητήσεις των μεγάλων. Στο «φόντο» ξεδιπλώνεται η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, με την οικονομική κρίση, την ανεργία και τις μαζικές αφίξεις προσφύγων, όμως τα παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο για τις ιστορίες της γιαγιάς και τους θησαυρούς που κρύβονται στο υπόγειο μιας Ιταλίδας γειτόνισσας. Μέχρι που η περιέργειά τους έχει ως αποτέλεσμα να μπλεχτούν σε περιπέτειες και να αποκαλύψουν άθελά τους μια υπόθεση καταστροφής αρχαιοτήτων. Την ίδια ώρα… 2.000 χρόνια πριν, η περιοχή της σημερινής Καρδάμαινας έχει ακόμα την ονομασία Αλάσαρνα κι εκεί ζει η νεαρή Φίλιννα, που προτιμά το διάβασμα από το μαγείρεμα, ονειρεύεται την ελευθερία και αρνείται να υποταχθεί στις επιταγές της εποχής της. Τα παράλληλα σύμπαντα, στα οποία εκτυλίσσονται οι ιστορίες τους, μοιράζονται το ίδιο σκηνικό με τα χρώματα, τα αρώματα και τις γεύσεις της Κω, ενώ έχουν ως συνδετικό κρίκο το άγαλμα ενός αγοριού με ένα τσαμπί σταφύλια στο χέρι.

Γεννημένη και η ίδια στην Καρδάμαινα, η συγγραφέας και δασκάλα Μαρία Καζάντη συμμετέχει εθελοντικά στην πρώτη ανασκαφή στην περιοχή, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, και το βιβλίο της είναι «γνήσιο τέκνο της δημιουργικής αυτής εμπειρίας». Οπως συμβαίνει και στο μυθιστόρημα, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους αλλά διαβάζεται εξίσου ευχάριστα από τους ενήλικες αναγνώστες, το ελληνιστικό ιερό του Απόλλωνα και ο παλαιοχριστιανικός οικισμός της Αλάσαρνας ανακαλύφθηκαν τυχαία (και εν μέρει καταστράφηκαν) στη διάρκεια των εργασιών για τη θεμελίωση ξενοδοχείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή