ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακούφιση στο Μαξίμου από την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η αποκομιδή σκουπιδιών σε πολλούς δήμους της Αττικής θα καθυστερήσει λόγω της αναμονής στον ΧΥΤΑ Λιοσίων για άδειασμα απορριμματοφόρων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με εμφανή ικανοποίηση και ανακούφιση έγινε δεκτή από την κυβέρνηση η απόφαση των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Για την κυβέρνηση η εξέλιξη αυτή έβαλε τέλος στην πρώτη μεγάλη δοκιμασία της, όσον αφορά τη διαχείριση μείζονος ζητήματος της καθημερινότητας και σε μια κομβική στιγμή, καθώς η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας από σήμερα μετά βεβαιότητας διαμορφώνει περιβάλλον υγειονομικής βόμβας. Ούτως ή άλλως, θα απαιτηθούν ημέρες για να αποκατασταθεί πλήρως η εικόνα της πόλης και να απομακρυνθούν οι συσσωρευμένες ποσότητες απορριμμάτων. Ωστόσο, η αναστολή της απεργίας σαφώς αποφορτίζει το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση.

Η χθεσινή απόφαση έβγαλε την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση να αποφασίσει την ενεργοποίηση εναλλακτικών σχεδίων, ενώπιον των κινδύνων για τη δημόσια υγεία. Επί χάρτου και σε συσκέψεις είχαν διερευνηθεί οι εναλλακτικές, που κωδικοποιήθηκαν στη φράση ότι «η Δικαιοσύνη και ο στρατός» είναι τα διαθέσιμα εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Μια τέτοια απόφαση κάθε άλλο παρά εύκολη θα ήταν. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ισορροπήσει ανάμεσα στην πίεση των πολιτών για λύση στις ακραίες συνθήκες που διαμορφώθηκαν για την καθημερινότητά τους και να αποδείξει ότι διαθέτει την ικανότητα να δώσει απαντήσεις και, ταυτόχρονα, στην αντίδραση μερίδας στελεχών και στο εσωτερικό της και στον ΣΥΡΙΖΑ, που θεώρησαν την αξιοποίηση του στρατού ως απάντηση στους απεργούς τουλάχιστον μη συμβατή με τις πολιτικές καταβολές τους. Η εναλλακτική, ωστόσο, της αξιοποίησης ιδιωτών για να αντιμετωπιστούν, έστω προσωρινά, το πρόβλημα και οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης, δεν θα μπορούσε καν να συζητηθεί. Επιπλέον, η έτερη εναλλακτική που δεν μπήκε καν στο τραπέζι ήταν αυτή της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, καθώς η κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας ήταν από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αναζήτηση ευθυνών

Η απόφαση για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων περιέσωσε σε σημαντικό βαθμό το κύρος του ιδίου του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, προφανώς πεπεισμένος ότι η δική του παρέμβαση θα έδινε άμεσα λύση, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των απεργών την περασμένη Τρίτη και τους γνωστοποίησε περαιτέρω υποχώρηση της κυβέρνησης στα αιτήματά τους. Εκ του αποτελέσματος, φάνηκε ότι από μόνη της η πρωθυπουργική παρέμβαση δεν ήρκεσε για να σταματήσει η απεργία. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση χθες θα διαμόρφωνε συνθήκες κρίσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Οι εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών για την έκβαση των κινητοποιήσεων είχαν διαψευστεί ήδη δύο φορές τις προηγούμενες ημέρες, την Τρίτη και το περασμένο Σάββατο, όταν είχε θεωρηθεί βέβαιο ότι η απεργία θα έληγε, κάτι που δεν συνέβη. Και θα υποχρέωναν την κυβερνητική ηγεσία σε αναζήτηση ευθυνών από εκείνους που προχώρησαν στις λανθασμένες αξιολογήσεις και, κατ’ επέκταση, στις λανθασμένες εισηγήσεις προς τον κ. Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, το μέτωπο των σκουπιδιών άφηνε εκτεθειμένη την κυβέρνηση σε διαρκείς επιθέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και η προσπάθεια καταμερισμού της ευθύνης ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη, καθώς οι πολίτες αναμένουν αποτελέσματα από την κυβέρνηση και όχι τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ