ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Νωρίς ακόμα για την παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας - Τουρκίας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Για σπουδή κάποιων μερών να προσέλθουν στη Διάσκεψη για το Κυπριακό που διεξάγεται στην Ελβετία οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, γεγονός που καταδεικνύει την απροθυμία τους για ουσιαστική διαπραγμάτευση, έκανε λόγο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε δημοσιογράφους σε συνέχεια πρωινής συνεδρίασης.

«Την Παρασκευή συμφωνήσαμε ότι σήμερα θα συζητούσαμε δύο ερωτήματα που είχε υποβάλει ο κύριος Ειντε για το σύστημα ασφάλειας  στην Κύπρο και ειδικότερα, για το ποιες θα είναι οι προοπτικές και τι θα γίνει με το σημερινό. Είχαμε κουβεντιάσει ότι θα δούμε τον μηχανισμό εμπέδωσης και εφαρμογής, ότι θα συζητήσουμε και τα ερωτήματα που αφορούν τα στρατεύματα, ιδίως δε τα στρατεύματα κατοχής. Σήμερα όμως δεν ξεκίνησε έτσι η συζήτηση. Ξεκίνησε με τα διαδικαστικά και παρατηρήθηκε μια τάση να βιαστούν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί. Εξηγήσαμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση γιατί έχουμε φτάσει στην έκτη μέρα της διαπραγμάτευσης και δεν έχουμε ανοίξει την κουβέντα. Έχουν δοθεί, από όλες τις πλευρές, κείμενα, τα οποία θα παραλάβουμε σε λίγο. Θα τα μελετήσουμε και θα επανέλθουμε αργά το απόγευμα για να κουβεντιάσουμε στη βάση των όσων θα έχουμε διαβάσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Επεσήμανε παράλληλα ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερή στην άποψή της για τα παρεμβατικά δικαιώματα και τα στρατεύματα κατοχής αλλά και για την ανάγκη ενός συμφώνου φιλίας για τη συνεργασία των κρατών της περιοχής.

«Η ελληνική πλευρά παραμένει στη θέση ότι δεν μπορούν να υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα. Το ξαναγράψαμε. Ότι πρέπει να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής. Το ξαναγράψαμε. Ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα σύμφωνο φιλίας για τη συνεργασία των κρατών της περιοχής με σημαντικό ρόλο για την ίδια την Κύπρο. Ότι θα πρέπει να υπάρξει μία Συνθήκη που θα προβλέπει τον τρόπο και τη διαδικασία αποχώρησης των στρατευμάτων. Επίσης, υπάρχει μια εκτεταμένη πρόταση που μας φάνηκε πάρα πολύ λογική από την κυπριακή πλευρά, γύρω από τους μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα, όσον αφορά αυτόν το μηχανισμό ελέγχου, ενδιαφέρεται και είναι εμπλεκόμενη ως προς το σημείο του ελέγχου της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων», είπε ο Ελληνας υπουργός.

Ερωτηθείς για την βιασύνη σε ό,τι αφορά την παρουσία των πρωθυπουργών ο κ. Κοτζιάς είπε: «Υπάρχει μια βιασύνη που την περιέγραψα με τη λαϊκή, ελληνική σοφία, ότι κάποιοι θέλουν να βάλουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Ας αφήσουν το άλογο της διαπραγμάτευσης να εργαστεί και μετά μπορούμε να συμφωνήσουμε για ό,τι κάρα θέλουμε».

Οσο για το αν ο κ. Έιντε τάσσεται υπέρ αυτής της άποψης, δήλωσε: «Υπήρχε μια σκέψη από διάφορες πλευρές προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι μερικοί βιάζονται είτε γιατί δυσκολεύονται να κάνουν τη διαπραγμάτευση, είτε γιατί δε θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση επί του συγκεκριμένου, είτε γιατί θέλουν να φέρουν τους Πρωθυπουργούς ενώπιον τετελεσμένων, είτε για να σφραγίσουν ότι δεν έγινε μέχρι το τέλος διαπραγμάτευση».

Ο Ελληνας υπουργός επεσήμανε ότι «η ελληνική πλευρά επιμένει, θέλει, επιδιώκει και εργάζεται σε υπάρχοντα, πραγματικά αποτελέσματα και λύση πάνω στο Κυπριακό» και ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός -στο πλαίσιο της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε στην ελληνική κυβέρνηση- θα αποφασίσει να έρθει όταν θα έχει την εκτίμηση και από την πλευρά της δικής μας Αντιπροσωπείας, ότι έχουμε φτάσει σε εκείνο το σημείο όπου χρειάζεται η παρουσία του κι όχι επειδή κάποιοι βιάζονται και δεν επιθυμούν να καθίσουν μέρες να κάνουν διαπραγμάτευση πάνω στις δύο συνθήκες, εγγυήσεων και στρατευμάτων. Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει». 

Σε ερώτηση τέλος σχετικά με την πρόταση της Τουρκίας και για το εάν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση ή ήταν απλά κατάθεση εγγράφων ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Κατέθεσε ένα έγγραφο σε έναν φάκελο ωραίου χρώματος».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ