Συνάντηση με διοίκηση της ΕΤΕπ για σύσταση του Ταμείου Υποδομών

Συνάντηση με διοίκηση της ΕΤΕπ για σύσταση του Ταμείου Υποδομών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η δημιουργία του Ταμείου Υποδομών είναι, μεταξύ άλλων, το αντικείμενο των συζητήσεων που θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης στο Λουξεμβούργο με τους επικεφαλής της τράπεζας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Χαρίτσης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ, κ. Βέρνερ Χόγιερ και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, κ. Πιερ Λουίτζι Τζίλιμπερτ με τους οποίους θα συζητήσει την περαιτέρω δραστηριοποίηση των δύο επενδυτικών οργανισμών στην Ελλάδα μέσα από νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και επιπλέον κεφάλαια. Τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας συνοδεύει ο γενικός γραμματέας δημόσιων επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτης Κορκολής.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα, θα συζητηθεί η σύσταση του Ταμείου Υποδομών μέσω και της συμμετοχής και της ΕΤΕπ. Το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει έργα υποδομής ύψους 1 δισ. ευρώ με τη μορφή συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Η χρηματοδότηση του Ταμείου θα προέλθει κατά:

• 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

• 200 εκατ. ευρώ με δανεισμό του Δημοσίου από την ΕΤΕπ.

• 200 εκατ. ευρώ από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (γνωστό ως πακέτο Γιούνκερ).

• 300 εκατ. ευρώ από δάνεια μέσω τραπεζών.

Στόχος του Ταμείου Υποδομών είναι να προσφέρει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της αστικής ανάπτυξης. Ο προγραμματισμός του νέου Ταμείου περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη και στη Ρόδο, έργα ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών και σχολικές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κέρκυρα και στα Χανιά.

Να σημειωθεί ότι το 2016 έχουν υπογραφεί συμβάσεις με την ΕΤΕπ ύψους 2,4 δισ. ευρώ από τα οποία περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ έχουν ήδη διοχετευθεί στην οικονομία. Για το 2017 οι εκταμιεύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,8 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή