ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mea culpa από τη Σερβία για ΠΓΔΜ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, επισήμανε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να προβεί σε «κινήσεις οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Σερβία έκανε λάθος πριν από 20 χρόνια όταν αναγνώριζε τα Σκόπια με το όνομα «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», δήλωσε χθες από την Αθήνα όπου βρέθηκε για επαφές ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς. «Εγώ θεωρώ ότι η Σερβία έχει κάνει λάθος σχετικά με αυτό. Δεν ήταν σωστό απέναντι στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά, έπειτα από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Ο κ. Ντάτσιτς επισήμανε ότι η ΠΓΔΜ «πάντοτε είχε αρνητική θέση σε σχέση με θέματα τα οποία ήταν σημαντικά για μας, όπως το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Αναγνώρισαν το Κόσοβο και επίσης υποστήριξαν την υποψηφιότητά του στην UNESCO». Ο Σέρβος ΥΠΕΞ επισήμανε, πάντως, ότι η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει «κινήσεις οι οποίες μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής».

Ο κ. Ντάτσιτς εξέφρασε και την πάγια σερβική ανησυχία για την υποστήριξη που υπάρχει από ορισμένους Αλβανούς πολιτικούς σε ένα νέο, ενωμένο αλβανικό κράτος. «Επιθυμούν», είπε, «την πλατφόρμα του Πρίζρεν, δηλαδή να δημιουργηθεί ένα ενωμένο αλβανικό κράτος. Αυτό πραγματικά είναι μεγάλη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής, αλλά και γενικότερα της Ευρώπης». Με αυτό το δεδομένο, ο κ. Ντάτσιτς υπογράμμισε πως κατά την εκτίμησή του, οι εκλογές στο Κόσοβο «δεν θα φέρουν σταθερότητα, διότι όποιος και να εκλεγεί στη θέση του πρωθυπουργού Χαραντινάι», πιθανότατα θα κάνει μικρή διαφορά ως προς τα συμφέροντα του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ