Οι εχθροί της κοινωνίας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από τις σπασμένες βιτρίνες της Ερμού, διαφαίνεται ένα τεράστιο κενό που αφήνει έκθετους και ανυπεράσπιστους τους πολίτες. Η Αθήνα και κατ’ επέκτασιν η ελληνική κοινωνία δέχθηκαν ένα χτύπημα.

Και καθώς οι εικόνες από το βίντεο των βανδαλισμών λειτούργησαν όπως ήθελαν οι δράστες, προκαλώντας δηλαδή ανάμεικτα αισθήματα ανασφάλειας και αγανάκτησης στην κοινή γνώμη, η εικόνα παραμένει ραγισμένη. Πώς θα αντιδράσουν οι επιχειρηματίες στην Ερμού και τα πέριξ την ερχόμενη Κυριακή; Θα ανοίξουν; Θα προσλάβουν μπράβους; Θα υπάρχει αστυνομική δύναμη; Ή θα προτιμήσουν να αφήσουν τα καταστήματα κλειστά; Είναι δυνατόν μία βόλτα στα μαγαζιά στο κέντρο της πρωτεύουσας, μία Κυριακή καλοκαιριού, να εμπεριέχει τον κίνδυνο βίας;

Αυτή η φαινομενικά «νέα» κατάσταση είναι το σημείο στο οποίο συγκλίνουν οι παραπόταμοι της ανομίας και της θεσμικής εκτροπής: πρώτον, η υπόθεση Ηριάννα που, ως ήταν αναμενόμενο, έγινε λάβαρο αποσταθεροποίησης και που, ανεξάρτητα από την όποια εξέλιξη, θα τροφοδοτεί αντιεξουσιαστικές φαντασιώσεις. Δεύτερον, η υπονόμευση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης εκ μέρους της κυβέρνησης. Και μετά, η διάχυση κλίματος εκφοβισμού των «αστών». Η υπενθύμιση ότι η ομαλή λειτουργία της πόλης εξαρτάται από τις διαθέσεις των αντιεξουσιαστών. Η ατιμωρησία. Η προκλητική εγκατάλειψη του πολίτη σε αντικοινωνικές δυνάμεις. Ο «Ρουβίκωνας» στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ολα αυτά, που δεν είναι ασφαλώς καινοφανή στην Αθήνα, επανέρχονται δυναμικά όταν υπάρχουν λόγοι για την εκ μέρους τους κατάκτηση της δημόσιας προσοχής. Και φαίνεται ότι τώρα, την περίοδο αυτή, με την κυβέρνηση στριμωγμένη χωρίς περίοδο χάριτος ή ανοχής, χωρίς περιθώρια ελιγμών και ξύλινου λόγου, με ολοένα και πιο ξεκάθαρη την εικόνα του αποτελέσματος των έως τώρα χειρισμών της, οι συνθήκες ευνοούν το κλίμα εκτροπής. Αλλωστε, αυτό το κλίμα βρίσκεται διαρκώς σε λανθάνουσα κατάσταση και υπάρχουν πάντα κάποιοι ετοιμοπόλεμοι να τρίξουν τα δόντια στην κοινωνία εκείνη που πληρώνει φόρους χωρίς προοπτική και που, παντελώς, απροστάτευτη παρακολουθεί την κατάντια αυτής της χώρας.

Πρόκειται περί γενικής εθνικής κατάπτωσης και ηθικού εκμαυλισμού, μια διαδικασία ετών που έχει όνομα και υπογραφή. Στο κάδρο αυτής της θλιβερής εικόνας, διαφαίνεται το περίγραμμα του Ελληνα πολίτη, που, αν και έχει υπουργείο για την προστασία του, παραμένει όχι απλώς απροστάτευτος αλλά και στόχος. Εχουμε φτάσει στο σημείο ο πολίτης της Αθήνας να βάλλεται και να υπομένει τα πάντα χωρίς δυνατότητα αυτοπροστασίας, χωρίς δυνατότητα να σχεδιάσει τη ζωή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή