Δυσαρέσκεια από Βρυξέλλες για την παραπομπή Γεωργίου

Δυσαρέσκεια από Βρυξέλλες για την παραπομπή Γεωργίου

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοήτευση και έλλειψη εμπιστοσύνης όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για το «ελληνικό σύστημα» εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην «Κ» μετά την παραπομπή στη Δικαιοσύνη για τρίτη φορά της υπόθεσης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει εθνικές δικαστικές διαδικασίες» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός της Μ. Σχοινάς σχετικά με το θέμα. Ο κ. Γεωργίου είχε απαλλαγεί πρόσφατα για δεύτερη φορά με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ενώ η κάλυψη των δικαστικών του εξόδων ήταν προαπαιτούμενο για την έγκριση της δόσης ύψους 8,5 δισ. από το Eurogroup. Ο κ. Σχοινάς στην απάντησή του παρέπεμψε στις δηλώσεις που είχαν κάνει για το ίδιο θέμα πέρυσι τον Αύγουστο ο Π. Μοσκοβισί, η Μ. Τίσεν και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις όπου είχαν τονίσει ότι για την Επιτροπή και τη Eurostat «είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης το 2010-2015 (το διάστημα που ήταν επικεφαλής ο κ. Γεωργίου) είναι απολύτως αξιόπιστα και με ακριβή τρόπο αναφέρθηκαν στη Eurostat». Η Επιτροπή τότε καλούσε τις ελληνικές αρχές να αμφισβητήσουν ενεργά και δημοσίως την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα έχουν υποστεί χειραγώγηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσει την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί αναμένεται να θέσει το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ευκλ. Τσακαλώτο. Κατά πόσον αυτή η εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει την πορεία του τρίτου προγράμματος δεν είναι ξεκάθαρο λένε στις Βρυξέλλες, καθώς η δεύτερη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί. «Σίγουρα δεν είναι καλή εξέλιξη» τονίζουν και προσθέτουν ότι το κλίμα επιβαρύνεται θέτοντας τον τόνο για τις επόμενες αξιολογήσεις. «Το έλλειμμα του 2009 δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να μας απασχολεί πλέον, καθώς το σύνολο των προγραμμάτων προσαρμογής βασίστηκε σε εκείνη την απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Επομένως, η απόφαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αφορά νομικά κι όχι πραγματικά ζητήματα».

Με τον σκοπίμως αδιάφορο αυτό τρόπο σχολίασε χθες η κυβέρνηση την υπόθεση του κ. Ανδρέα Γεωργίου και τη νέα αναίρεση που άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου, αμφισβητώντας εκ νέου το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

«Στις περιπτώσεις της αναίρεσης δεν κρίνονται πραγματικά ζητήματα, αλλά το αν και κατά πόσον έχει ερμηνευθεί ορθώς ο νόμος» είπε στη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος και άφησε έτσι σαφώς να εννοηθεί ότι για την κυβέρνηση είναι πολιτικά αδιάφορη η απόφαση που θα λάβει η Δικαιοσύνη, «η οποία θα κάνει αυτό που θεωρεί ορθό στην περίπτωση και του κ. Γεωργίου», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Με ταυτόσημο τρόπο δεν είναι τυχαίο ότι απάντησε για το ίδιο θέμα και ο κ. Γιώργος Σταθάκης. «Στο μέτρο που (η υπόθεση αυτή) μας αφορούσε, έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που ήταν αναγκαία» είπε, και υπονόησε ότι αν ήταν στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης δεν θα ανακινούσε την υπόθεση Γεωργίου, καθώς ούτως ή άλλως δεν μπορεί να επιφέρει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ρύθμιση για δικαστικά έξοδα

Τη ρύθμιση για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων και της δικηγορικής αμοιβής του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Στο άρθρο 45 του νομοσχεδίου προβλέπεται νομική υποστήριξη του νυν προσωπικού και του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και πλήρης κάλυψης των δικαστικών εξόδων τυχόν δικαστικών διενέξεών τους. Επίσης περιλαμβάνεται ειδική διάταξη στην παράγραφο 3 για όσους έχουν παυθεί για οποιονδήποτε λόγο από τα καθήκοντά τους. Γι’ αυτούς θα υπάρχει μια τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους και τους προϊσταμένους των γενικών διευθύνσεων οικονομικών υπηρεσιών και δημοσιονομικής πολιτικής και προϋπολογισμού του υπουργείο Οικονομικών, στην οποία θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά και τις ενστάσεις τους για να αποζημιώνονται και να αναλαμβάνονται πλήρως τα έξοδα, επιλέγοντας μάλιστα δικηγόρο της αρεσκείας τους. Σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης, το κόστος θα επιβαρύνει τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή