ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάκαμψη βλέπει το Μαξίμου

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Το Μαξίμου επιμένει στην τακτική πολιτικής «ενοχοποίησης» των προηγούμενων κυβερνητικών κομμάτων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στο αφήγημα εξόδου από την κρίση εστιάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πολλαπλά μέτωπα που έχουν ανοίξει στον τομέα της Δικαιοσύνης και όχι μόνον. Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να καλλιεργήσει ένα κλίμα ανάκαμψης και επιστροφής στην ανάπτυξη, το οποίο στηρίζει σε μία σειρά από ποσοτικά ευρήματα. Επίσης, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, αφέθηκε σαφώς να εννοηθεί ότι η έξοδος στις αγορές παραμένει εντός των στόχων της κυβέρνησης. Ακόμη, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται αποφασισμένο να επιμείνει στην τακτική πολιτικής «ενοχοποίησης» των προηγούμενων κυβερνητικών κομμάτων, με επιχείρημα τα λεγόμενα φαινόμενα διαπλοκής του παρελθόντος, με σκοπό τη διατήρηση της πόλωσης σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος μίλησε για «φάση δυναμικής ανάκαμψης» της ελληνικής οικονομίας, με βάση αυτά τα ποσοτικά ευρήματα. Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2017 αυξήθηκε κατά 0,4%, γεγονός το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προβλέψεις για ύφεση 0,5%. Ο κ. Τζανακόπουλος, κινούμενος τόσο στο πλαίσιο του προχθεσινού κυβερνητικού non-paper όσο και σε εκείνο των πρωθυπουργικών δηλώσεων στο υπουργείο Εργασίας προ ολίγων ημερών, αναφέρθηκε και στη μείωση της ανεργίας στο 21,7%. «Πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για μείωση της τάξεως των 6 μονάδων από το δυσθεώρητο 27,2% στα μέσα του 2014», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 δημιουργήθηκαν 250.000 νέες θέσεις εργασίας, υψηλότερη επίδοση από το 2001. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε, επίσης, αύξηση των επενδύσεων κατά 11,9%, αλλά και ανοδική τροχιά των εξαγωγών. Τον Μάιο, όπως είπε, η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 25,3%. Αυτό το «θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Τζανακόπουλος, βοηθά τον βασικό στόχο της κυβέρνησης, ο οποίος είναι να ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο υπάρχουν πέντε βασικές κατευθύνσεις: Πρώτον, «η επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος». Επί τούτου ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά πότε θα συμβεί αυτό. Οπως είπε, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την εξέλιξη στην αγορά των ομολόγων. Προκειμένου να συμβεί αυτό, λαμβάνονται υπόψη «η βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημοσίου χρέους στην παρούσα στιγμή αλλά και η προετοιμασία του εδάφους, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να είμαστε σε θέση οριστικά να επανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος». Δεύτερον, οι παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της εργασίας. Τρίτον, πρωτοβουλίες για την κοινωνική προστασία και την Υγεία. Τέταρτον, «η διαρκής μέριμνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής που διάβρωσαν την πολιτική και οικονομική ζωή». Και, πέμπτον, «ο περαιτέρω εκδημοκρατισμός των θεσμών και των λειτουργιών του κράτους, καθώς και η ενίσχυση της αναλογικότητας στην λαϊκή εκπροσώπηση». Ο κ. Τζανακόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κυβερνητικό έργο, ενώ ανέφερε ότι, έπειτα από την Κοζάνη όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, ανάλογη πρωτοβουλία θα διοργανωθεί και στη Λαμία (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας) στις 27 Ιουλίου, δίχως να διευκρινίζει αν και σε αυτό θα είναι παρών ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε με μάλλον αμφίσημο τρόπο στα ερωτήματα περί ανασχηματισμού. Οπως είπε, «οι ανασχηματισμοί, ούτε διαψεύδονται ούτε μπορεί κανείς να τους ανακοινώσει, καθώς είναι ευθεία παρέμβαση σε μια προνομία του πρωθυπουργού. Επομένως, δεν έχει κανένα νόημα να ρωτάμε ή να συζητάμε για ζητήματα ανασχηματισμού».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ