Χώρα υπό ομηρία περιθωριακών

Χώρα υπό ομηρία περιθωριακών

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​α επεισόδια δεν είναι ένα και δύο. Είναι συνεχή, επαναλαμβανόμενα, ποικίλα, αλλά με κοινό γνώρισμα. Οτι οι πρωταγωνιστές τους προέρχονται πάντα από τον ίδιο αντικοινωνικό, παρασιτικό, καταστροφικό και συχνότατα εγκληματικό χώρο. Τον χώρο των αντιεξουσιαστών, των αναρχοαυτόνομων, των «αλληλέγγυων», των «μπαχαλάκηδων» και όλων εκείνων που θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμά τους να εισβάλλουν όπου θέλουν, να καταλαμβάνουν κτίρια, να σπάνε, να καίνε, να καταστρέφουν δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, να επιτίθενται, να δέρνουν, να απαγορεύουν και να ματαιώνουν λειτουργίες και διαδικασίες, απολαμβάνοντας στην πράξη μια ετσιθελική και ιδιότυπη ασυλία, αφού συνήθως δεν συναντούν αντίδραση.

Οι καταστροφές στην Ερμού, οι ξυλοδαρμοί τουριστών που ψώνιζαν, η εισβολή αναρχοπεριθωριακών στην Τράπεζα της Ελλάδας αποτελούν τους νέους κρίκους μιας ατελείωτης αλυσίδας επιχειρήσεων κατατρομοκράτησης της κοινωνίας, αμφισβήτησης του κράτους, υπονόμευσης των θεσμών και επιβολής του δικού τους νόμου. Δεν ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα, μαζί με τα ξένα στοιχεία που βρίσκουν θαλπωρή εδώ, αλλά τα καταφέρνουν θαυμάσια, κρίνοντας από το αποτέλεσμα και την ανικανότητα, ή την ανοχή που επιδεικνύει απέναντί τους η λεγόμενη «συντεταγμένη πολιτεία», που σήμερα διοικείται από την κυβέρνηση Συρανέλ.

Μία σταχυολογική αναφορά των κατορθωμάτων τους μόνο την τελευταία διετία περιλαμβάνει την καταστροφή μηχανημάτων που εκδίδουν εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, πυρπολήσεις λεωφορείων και τρόλεϊ, ξυλοδαρμό καθηγητή στο Πάντειο, εισβολές και καταστροφές σε πανεπιστημιακά ιδρύματα (Αριστοτέλειο και αλλού), διατήρηση του Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως άντρο, εδραίωση του «αβάτου» στα Εξάρχεια, επιθέσεις σε φοιτητικές εκλογές, συνεχείς επιδρομές κατά κομμάτων και αστυνομικών, εισβολές στη Βουλή, σε γραφεία κομμάτων, σε επιχειρήσεις όπου τα έσπασαν, ακόμη και σε νοσοκομεία, ματαιώσεις πλειστηριασμών, καταλήψεις και καταστροφές κτιρίων, πανεπιστημιακών και δημόσιων χώρων, απαγορεύσεις σε πανεπιστήμια (Κρήτης και Βόλου) να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, και το κορυφαίο, απόπειρα δολοφονίας πρώην πρωθυπουργού. Σχεδόν όλα αυτά κατ’ εξακολούθηση…

Κυκλοφορεί ευρέως η άποψη ότι η κυβέρνηση Συρανέλ βρίσκεται πίσω από την έξαρση τέτοιων επεισοδίων τελευταία. Από αυτούς που την ασπάζονται κάποιοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση ενεργοποιεί τους συγκεκριμένους περιθωριακούς για να προκαλέσει αντιπερισπασμό γιατί βρίσκεται κάτω από αφόρητη πίεση σε αρκετά θέματα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι απλώς επανέρχεται εκεί από όπου ξεκίνησε η πορεία της προς την εξουσία, αλλά και αφού την κατέλαβε, για να δημιουργήσει μία ακραία πόλωση στη μακρά προεκλογική περίοδο που θα ακολουθήσει. Δύσκολο να το πει κανείς και εξίσου δύσκολο να το απορρίψει.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει στο παρελθόν και εξακολουθεί σήμερα να ενθαρρύνει την ασυδοσία των καταστροφέων περιθωριακών νταήδων. Το έκανε τότε με τη συμπόρευση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κερατέα και τις Σκουριές, με την ενθάρρυνση των «δεν πληρώνω» στα διόδια και στις αστικές συγκοινωνίες, με επιθέσεις εναντίον πολιτικών αντιπάλων, με την παρουσία υπουργών της ως μαρτύρων υπεράσπισης σε δίκες, με κομματικές ανακοινώσεις και με άλλους τρόπους. Το κάνει και τώρα με αδιανόητες δηλώσεις υπουργών και στελεχών, με αποφάσεις υπουργείων (Πολιτισμού π.χ.), με επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και κυρίως με την ανοχή που δείχνει απέναντί τους. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται η Ελλάδα υπό την ομηρία τους!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή