Τάκης Θεοδωρόπουλος ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ενας Φαναριώτης κομμουνιστής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΔIAΓΩNIΩΣ

Αν έχεις ζήσει μια ολόκληρη ζωή στο Ιδρυμα, αν έχεις περάσει ώρες ολόκληρες, τι λέω ώρες, ημέρες, μήνες συνωμοτώντας, με την πολιτική έννοια, για το ποιος θα εκλεγεί λέκτορας, ποιος θα ανέλθει στην πρώτη βαθμίδα και ποιος θα παραμείνει επίκουρος. Αν έχεις κοπιάσει, πάντα με την πολιτική έννοια, για την κατανομή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την ανάθεση των συγγραμμάτων, είναι εντελώς φυσιολογικό, αναφανδόν ανθρώπινο, στο τέλος να το μισήσεις αυτό το Ιδρυμα. Κι αν αναλογίζεσαι τις χαμένες προσδοκίες σου, εσύ που ονειρευόσουν να κληροδοτήσεις έργον επιστημονικόν και ανεξίτηλον και κατήντησες στα γεράματα υπουργός, θέλεις να το εκδικηθείς αυτό το Ιδρυμα που σου στέρησε τις δάφνες του πνεύματος. Αντιλαμβάνομαι τον πόνο του κ. Γαβρόγλου και τον συμπονώ.

«Σιγά τα ωά», απεφάνθη με τον σαρδόνιο μύστακά του για τα ξενόγλωσσα προγράμματα που πρότεινε η Φιλοσοφική. «Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο» προσέθεσε ο Φαναριώτης κομμουνιστής –συνδυασμός που σκοτώνει–, λησμονώντας ότι η πρόταση έγινε στο πλαίσιο των νομοθετικών αλλαγών που ο ίδιος προτείνει. Αμφισβήτησε την επάρκεια των διδασκόντων της Φιλοσοφικής στην αγγλική, ενώ συγχρόνως δεν τη θεώρησε απαραίτητη για όσους θα διδάξουν στα ευρωπαϊκά σχολεία. Και ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχουν και οι φοιτητές στην επιλογή της διδακτέας ύλης, στις κρίσεις μαθημάτων και καθηγητών, στην κρίση συγγραμμάτων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών. Το μέτρο θα ισχύσει και στις ιατρικές σχολές άραγε; «Υπάρχει πληθώρα αντιλήψεων για το έμφραγμα του μυοκαρδίου, κι εμείς, ως εκπρόσωποι του φοιτητικού συλλόγου, σας καλούμε να επιλέξετε τη δημοκρατικότερη». Θυμάστε στην «Αργώ» του Θεοτοκά που ψηφίζουν για την ύπαρξη του Θεού; Κάπως έτσι. Μόνον που η «Αργώ» είναι μυθιστόρημα και περιγράφει το φοιτηταριό της δεκαετίας του τριάντα.

Είναι προφανές ότι το περιφρονεί το πανεπιστήμιο ο κ. Γαβρόγλου. Οπως ο Γκράουτσο Μαρξ που έλεγε ότι δεν μπορεί να γίνει μέλος σε μια λέσχη που δέχεται μέλη σαν κι αυτόν. Και θέλει να το εκδικηθεί. Θα μου πείτε κι αυτός ΣΥΡΙΖΑ είναι. Μέλος μιας ομήγυρης που θέλει να καταστρέψει τους θεσμούς της δημοκρατίας που της έδωσαν την εξουσία.

Από πού ξεφύτρωσε αυτός ο άνθρωπος; Ποιο είναι το επιστημονικό του έργο; Και δεν το λέω επειδή πιστεύω ότι ο υπουργός της Παιδείας πρέπει να έχει και επιστημονικό έργο, προς Θεού. Απλώς αναρωτιέμαι πόθεν η καταστροφική του μανία; Πόθεν η περιφρόνησή του προς τους συναδέλφους του και πόθεν η περιφρόνησή του στο Ιδρυμα που στέγασε... Αλήθεια, τι στέγασε; Μα τον κύριο Γαβρόγλου. Λογικό να πάθει «μια ψυχολογία» ο άνθρωπος.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ