Οι φλόγες «ξέφυγαν» και σάρωσαν τα πάντα

Οι φλόγες «ξέφυγαν» και σάρωσαν τα πάντα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη σώμα με σώμα με τις φλόγες έδιναν ολόκληρη τη χθεσινή μέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, μαζί με εθελοντές και υπηρεσίες των ΟΤΑ για να περιορίσουν και κατασβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά, που από το απόγευμα της Κυριακής μαίνεται στην περιοχή μεταξύ Καλάμου, Αγίων Αποστόλων, Βαρνάβα και Καπανδριτίου. Πολύ μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή με χιλιάδες στρέμματα πυκνού πευκοδάσους να έχουν κατακαεί και μάλιστα στην πολύπαθη και πυκνοδομημένη Αττική. Μεγάλοι πνεύμονες δάσους μετατράπηκαν σε στάχτη, στέλνοντας την καταθλιπτική σκιά του καπνού να καλύψει την Αττική και να φτάσει μέχρι και την Κρήτη! Μέχρι χθες το απόγευμα, όπως είπε στην «Κ» ο δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης «υπήρχαν περίπου 20 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή, με κάθε επιφύλαξη βέβαια γιατί όλη η προσοχή μας τώρα είναι στην υπόθεση της κατάσβεσης και όχι στην καταγραφή των ζημιών».

Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 4 μ.μ. την Κυριακή 12 Αυγούστου, στην περιοχή Βλαστού Καλάμου. «Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες η φωτιά ξέσπασε από πυλώνα της ΔΕΗ, αλλά πολύ σύντομα η μία εστία έγινε δέκα», μας λέει ο δήμαρχος Ωρωπού. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν την ώρα εκείνη «φούσκωσαν τα πανιά» της πυρκαγιάς. «Η κρίσιμη ώρα ήταν στην αρχή. Μετά η φωτιά ξέφυγε. Δεν υπήρχε επαρκής συγκέντρωση δυνάμεων, ειδικά εναέριων μέσων. Αρχικά ήρθε ένα ελικόπτερο, που ήταν τελείως ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά. Αργότερα ήρθαν άλλα δύο, αλλά ήταν πια αργά», λέει στην «Κ» ο κ. Ρούσσης. Τις πρώτες ώρες φαίνεται να επικράτησε σύγχυση, καθώς η ύπαρξη πολλών διάσπαρτων οικισμών αλλά και μεμονωμένων κατοικιών, η παρουσία χιλιάδων παραθεριστών, σε συνδυασμό με τους ανέμους που στροβιλίζονταν με αρκετή ένταση, μετέτρεψαν τη φωτιά σε πύρινη απειλή, που κινούνταν ανεξέλεγκτη. Αμέσως, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα η εκκένωση δύο παιδικών κατασκηνώσεων που βρίσκονταν κοντά («Kinderland» και «Αναγέννηση»), με συνολικά 320 παιδιά, χωρίς προβλήματα.

Οσο περνούσε η ώρα, η φωτιά, τροφοδοτούμενη από την πυκνή βλάστηση και τη συσσώρευση καύσιμης ύλης, αντί να περιορίζεται επεκτεινόταν θέτοντας σε κίνδυνο και την παραλιακή περιοχή των Αγίων Αποστόλων. Ο Δήμος Ωρωπού, που περιλαμβάνει τις πληγείσες περιοχές, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με ανακοίνωσή του ο δήμος κάλεσε το βράδυ της Κυριακής τους κατοίκους των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων «όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς και να κατευθυνθούν παραλιακά».

Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Νύχτα αγωνίας για χιλιάδες κατοίκους, το βράδυ από Κυριακή προς Δευτέρα, χωρίς το φως του ήλιου να προσφέρει ανακούφιση, αφού τα δύο πυροσβεστικά Καναντέρ που άρχισαν να επιχειρούν νωρίς το πρωί αποσύρθηκαν αργότερα. Ο πυκνός καπνός δεν έδινε δυνατότητα να δράσουν, αφήνοντας μόνα τους τα ελικόπτερα. Τα μέτωπα της πυρκαγιάς είχαν πλέον επεκταθεί μέχρι το Καπανδρίτι και τον Βαρνάβα, ενώ η αλλαγή φοράς των ανέμων και οι αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις οδηγούσαν σε ένα διαρκές αντάρτικο πυρόσβεσης. Η απόγνωση και η οργή των κατοίκων ξεχείλιζε και εκφραζόταν με διαρκείς παρεμβάσεις σε ΜΜΕ, καθώς η ύπαρξη διάσπαρτων σπιτιών δίπλα σε βλάστηση (ή και μέσα σε δασικές εκτάσεις) προκαλούσε πλήθος αναγκών, που με δυσκολία μπορούσαν να καλυφθούν. Ειδικά μέτρα ελήφθησαν για την προστασία του στρατοπέδου πυροβολικού στον Βαρνάβα, ενώ για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκαν οι πύραυλοι Χοκ.

Τις πρώτες απογευματινές ώρες χθες, η φωτιά στράφηκε ξανά απειλητικά προς τον Κάλαμο, συγκεκριμένα πάνω από τις περιοχές Αγκώνα και Μετόχι, ενώ συγκεντρωμένες πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να σωθεί το μοναστήρι στο Καπανδρίτι, από το οποίο απομακρύνθηκαν οι μοναχές.

Πέρα από τις πυροσβεστικές δυνάμεων, μεγάλη ήταν και η κινητοποίηση της Περιφέρειας Αττικής, των δήμων (γειτονικών, αλλά και πιο απομακρυσμένων), των εκπαιδευμένων εθελοντών, αλλά και πολιτών που έδρασαν στο πλευρό τους. «Το απόγευμα της Δευτέρας βρίσκονταν στην περιοχή 27 υδροφόρες της Περιφέρειας και εφτά μηχανήματα έργου», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ενώ βοηθούσαν ακόμη 10 υδροφόρες δήμων, 20 οχήματα εθελοντών, καθώς και δύναμη 50 ανδρών του Ελληνικού Στρατού με τέσσερα οχήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή