Η ώρα των υποψηφίων στη ΔΗΣΥ

Η ώρα των υποψηφίων στη ΔΗΣΥ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη για την οριστικοποίηση των αποφάσεων των δυνητικά υποψηφίων για τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας της ΔΗΣΥ θεωρείται η προσεχής εβδομάδα. Οι κ. Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Καμίνης αναμένεται να ανακοινώσουν και επισήμως την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι, παρουσιάζοντας, παράλληλα, το πλαίσιο με το οποίο περιβάλλουν την υποψηφιότητά τους και διεκδικούν τις ψήφους των πολιτών. Από μόνη της αυτή η εξέλιξη προσδίδει δυναμική στις διεργασίες, καθώς θα πρέπει και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Οι εν δυνάμει υποψήφιοι είναι αρκετοί, ωστόσο οι έχοντες γνώση της ανθρωπογεωγραφίας και των συσχετισμών στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο θεωρούν ότι ο τελικός αριθμός υποψηφιοτήτων δεν θα είναι πολύ μεγάλος.

Πάντως, η απόφαση του κ. Ραγκούση να κινηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες φαίνεται ότι θα συμπαρασύρει και άλλους να πράξουν το ίδιο. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόθεση του Γιάννη Μανιάτη να ανακοινώσει και αυτός εντός των επόμενων ημερών την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία της ΔΗΣΥ. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μανιάτης είχε καταστήσει σαφές εδώ και καιρό ότι, ανεξαρτήτως προθέσεων των υπολοίπων, αυτός θα είναι υποψήφιος.

Στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα ένα ερώτημα είναι αν, τελικά, αποφασίσει το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου να κατεβάσει δικό του υποψήφιο. Στις τάξεις του κινήματος υπάρχουν υπέρμαχοι αυτής της άποψης, οι οποίοι θεωρούν ότι μόνο εάν υπάρξει δική τους υποψηφιότητα, διακριτή, θα κινητοποιηθεί για να πάει στις κάλπες και να συμμετάσχει στη διαδικασία ο σκληρός πυρήνας των υποστηρικτών του, γεγονός που θα είναι θετικό για τη διαδικασία καθεαυτήν. Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνοι που θεωρούν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή να δοθεί η εικόνα πολυδιάσπασης.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ξεκάθαρο και ποιος θα μπορούσε να είναι ο υποψήφιος. Οι κ. Δημήτρης Ρέππας και Φίλιππος Σαχινίδης που είχαν βολιδοσκοπηθεί δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται. Μάλιστα, ο κ. Ρέππας, με τη συμμετοχή του στην επιτροπή Αλιβιζάτου, απέκλεισε το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του. Ενας από τους πιο επίμονους υποστηρικτές της άποψης ότι το ΚΙΔΗΣΟ θα πρέπει να έχει δικό του υποψήφιο είναι ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης. Ορισμένοι εκτιμούν ότι, με τον τρόπο του, ζητεί να είναι ο ίδιος υποψήφιος. Ωστόσο, οι έχοντες καλύτερη εικόνα πιστεύουν ότι εάν ληφθεί τελικά η απόφαση για υποψήφιο από το ΚΙΔΗΣΟ, τότε θα στραφούν σε κάποιο από τα νεότερα στελέχη.

Στο Ποτάμι

Η στάση του Ποταμιού εξακολουθεί να αποτελεί αίνιγμα, καθώς η Σεβαστουπόλεως δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της. Και εκεί υπάρχουν αντικρουόμενες θέσεις. Στελέχη όπως οι Γ. Λυκούδης, Σπ. Δανέλης, Μ. Κύρκος έχουν και δημοσίως παροτρύνει στην κατεύθυνση συμμετοχής του Ποταμιού στο νέο εγχείρημα. Αλλα στελέχη, ωστόσο, επιμένουν στην άποψη ότι ο τρόπος που κινούνται οι διαδικασίες στη ΔΗΣΥ δεν μπορεί να αφορά το κόμμα τους.

Αντίστοιχα, διχογνωμία υπάρχει και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ για το εάν θα πρέπει, τελικά, να είναι υποψήφιος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με τον προβληματισμό να εκκινεί, κυρίως, από το μήνυμα που θα δοθεί εκ του αποτελέσματος της ψηφοφορίας. Οσον αφορά άλλες υποψηφιότητες προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να υπάρχει κάποια δυναμική υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες τους συσχετισμούς, μορφοποιείται σε ρεύμα από ορισμένες τοπικές οργανώσεις του κόμματος, αλλά ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.

Δεν θα πρέπει να αποκλείεται, τέλος, η πιθανότητα στην τελική ευθεία να προκύψει και κάποια άλλη υποψηφιότητα, πέραν των προσώπων που έχουν δείξει να ενδιαφέρονται μέχρι τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή