Ο «Χάρβεϊ» αφήνει πίσω ζημιές 160 δισ. δολαρίων

Ο «Χάρβεϊ» αφήνει πίσω ζημιές 160 δισ. δολαρίων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να αποκαλυφθεί το μέγεθος των ζημιών από τη βιβλικών διαστάσεων τροπική καταιγίδα «Χάρβεϊ», αλλά τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά τον πρώτο απολογισμό προκαλούν δέος για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Ο συνολικός λογαριασμός μπορεί να υπερβεί τα 160 δισ. δολάρια – δηλαδή όσο ήταν το κόστος του τυφώνα «Κατρίνα». Δεκάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις έχουν πλημμυρίσει από τις καταρρακτώδεις βροχές, κεντρικές οδικές αρτηρίες, σχολεία και νοσοκομεία και αυτοκινητόδρομοι βυθίστηκαν στο νερό.

Αναμένεται, επίσης, να προκληθούν, μεσοπρόθεσμα, αλυσιδωτές αντιδράσεις στην προσφορά καυσίμων στην ανατολική ακτή, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, εξαιτίας του κλεισίματος αγωγών και διυλιστήριων καυσίμων στο Τέξας. Στην τροπική καταιγίδα χρεώνεται το γεγονός ότι η παραγωγή των διυλιστηρίων έχει μειωθεί περίπου κατά το ένα τρίτο. Αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι περίπου το ένα δέκατο της παραγωγής που έχει διακοπεί σήμερα, θα παραμείνει εκτός λειτουργίας σε ό,τι αφορά τα διυλιστήρια του Τέξας.

Η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια των ΗΠΑ αυξήθηκε ξανά την Πέμπτη στα 2,449 δολάρια το γαλόνι (περίπου 3,78 λίτρα). Σημείωσε άνοδο 4,5 σεντς από την προηγούμενη ημέρα και 10,1 σεντς συγκριτικά με μία εβδομάδα πριν.

Η αμερικανική παραγωγή χημικών, όπως η χλωρίνη ή η καυστική σόδα, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, εξαιτίας του κλεισίματος εργοστασίων στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού, όπου βρίσκεται η έδρα των περισσότερων βιομηχανιών του κλάδου. Από εκεί προέρχονται οι πρώτες ύλες για την κατασκευή διαφόρων προϊόντων, από αυτοκίνητα και υπολογιστές μέχρι έπιπλα και οικιακές συσκευές.

Ο Ανταμ Σμιθ, επιστημονικός διευθυντής της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας φυσικών καταστροφών, εκτιμά ότι οι ζημιές μπορεί να ξεπεράσουν τα 160 δισ. δολάρια. Στα 23 δισ. δολάρια υπολογίζεται μόνον η καταστροφή στις κομητείες Χάρις και Γκάλβεστον, όπου πλημμύρισαν περιοχές εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μελετώντας πολύ προσεκτικά τις δορυφορικές εικόνες των πλημμυρισμένων περιοχών, το πρακτορείο Reuters υπολόγισε ότι οι 30.000 κατεστραμμένες κατοικίες στις δύο προαναφερθείσες κομητείες μεταφράζονται σε απώλειες 23,4 δισ. δολαρίων.

Οι πλημμυροπαθείς θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από το Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Ασφάλισης έναντι Πλημμυρών, διότι λιγότερο από το ένα τρίτο των ζημιών θα καλυφθεί από ασφαλιστικές εταιρείες. Ποιος είναι ο λόγος; Τα συνήθη συμβόλαια στις ΗΠΑ για την ασφάλιση περιουσιών δεν περιλαμβάνουν ζημιές από πλημμύρες, παρότι παρέχουν κάλυψη εξαιτίας θυελλώδεις ανέμους, χαλαζόπτωση και πυρκαγιά. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα χρειαστεί, ωστόσο, να αποζημιώσουν επιχειρήσεις, βιομηχανίες και νοσοκομεία.

«Η επικινδυνότητα αυτής της θεομηνίας δεν οφείλεται στο ότι ξεκίνησε ως τυφώνας κατηγορίας 4, αλλά στις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις με ανέμους 200 χιλιομέτρων την ώρα, που προκάλεσαν τεράστιες πλημμύρες», σχολιάζει ο Τσακ Γουότσον της Enki Research στη βρετανική εφημερίδα New York Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή