ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης το β΄ τρίμηνο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία αναθεώρησε προς τα πάνω κατά 0,1% την προηγούμενη εκτίμησή της για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. Χάρη και στον ρυθμό ανάπτυξης 2% που είχε καταγραφεί στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπεται πλέον πως θα αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007. Η επιτάχυνση της οικονομίας της Ευρωζώνη οφείλεται στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και στην ενίσχυση των επενδύσεων, ενώ καταγράφηκε υποχώρηση των εξαγωγών εξαιτίας και της ενίσχυσης του ευρώ κατά περίπου 14% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2017 και κατά περίπου 6% έναντι καλαθιού σημαντικών νομισμάτων.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε με ρυθμό 0,5% το δεύτερο τρίμηνο από 0,4% το πρώτο τρίμηνο, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές. Και η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκε με ρυθμό 0,5% το δεύτερο τρίμηνο από 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η άνοδος της ζήτησης και η βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος οδήγησαν τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις επενδύσεις τους κατά 0,9% ενώ τις είχαν μειώσει κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο. Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,15 το δεύτερο τρίμηνο, η γαλλική με ρυθμό 1,7%, η ιταλική με ρυθμό 1,5% και η ισπανική με ρυθμό 3,1%.

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό 0,8% και η κυπριακή οικονομία με ρυθμό 3,5%. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 η ελληνική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 0,4%. Ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ήταν 5,2% στην Εσθονία και στη Σλοβενία. Συνολικά η Ευρωπαϊκή Ενωση αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,4% το δεύτερο τρίμηνο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ