Στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης το β΄ τρίμηνο

Στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης το β΄ τρίμηνο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία αναθεώρησε προς τα πάνω κατά 0,1% την προηγούμενη εκτίμησή της για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. Χάρη και στον ρυθμό ανάπτυξης 2% που είχε καταγραφεί στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπεται πλέον πως θα αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007. Η επιτάχυνση της οικονομίας της Ευρωζώνη οφείλεται στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και στην ενίσχυση των επενδύσεων, ενώ καταγράφηκε υποχώρηση των εξαγωγών εξαιτίας και της ενίσχυσης του ευρώ κατά περίπου 14% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2017 και κατά περίπου 6% έναντι καλαθιού σημαντικών νομισμάτων.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε με ρυθμό 0,5% το δεύτερο τρίμηνο από 0,4% το πρώτο τρίμηνο, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές. Και η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκε με ρυθμό 0,5% το δεύτερο τρίμηνο από 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η άνοδος της ζήτησης και η βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος οδήγησαν τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις επενδύσεις τους κατά 0,9% ενώ τις είχαν μειώσει κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο. Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,15 το δεύτερο τρίμηνο, η γαλλική με ρυθμό 1,7%, η ιταλική με ρυθμό 1,5% και η ισπανική με ρυθμό 3,1%.

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό 0,8% και η κυπριακή οικονομία με ρυθμό 3,5%. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 η ελληνική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 0,4%. Ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ήταν 5,2% στην Εσθονία και στη Σλοβενία. Συνολικά η Ευρωπαϊκή Ενωση αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,4% το δεύτερο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή