Κοινή άσκηση έρευνας – διάσωσης από Ελλάδα, Κύπρο

Κοινή άσκηση έρευνας – διάσωσης από Ελλάδα, Κύπρο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ύπαρξη απρόσκοπτης συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία σε ζητήματα που αφορούν τη θαλάσσια ασφάλεια, παρά τις διαρκείς τουρκικές ασκήσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου, υπογραμμίζει η κοινή διμερής άσκηση έρευνας – διάσωσης που πραγματοποιήθηκε εντός της περιοχής ευθύνης της Λευκωσίας την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου. H «Σαλαμίς 06/17» πραγματοποιήθηκε νοτίως της Κύπρου με τη συμμετοχή της πυραυλακάτου «Σιμιτζόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) και ενός ελικοπτέρου της 460 Μοίρας Ερευνας και Διάσωσης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ). Το σενάριο αφορούσε την εκπαίδευση στην αεροδιακομιδή τραυματιών και τον συντονισμό και επιχειρησιακό έλεγχο των μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, τον οποίο είχε το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Λάρνακας σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ).

Το «Μπαρμπαρός»

Οι τακτικές συνεκπαιδεύσεις ελληνικών και κυπριακών δυνάμεων σε ζητήματα όπως αυτό (έρευνα και διάσωση) συνιστούν και μια έμμεση πλην σαφή απάντηση προς τη διαρκή αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία. Χθες, βάσει NAVTEX (862/17) που η Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας είχε εκδώσει ήδη από την Παρασκευή, το ωκεανογραφικό «Μπαρμπαρός» ρυμούλκησε υποβρύχια συσκευή, εν ολίγοις καλώδια για θαλάσσιες έρευνες. Μία ημέρα νωρίτερα, όταν πραγματοποιήθηκε η άσκηση έρευνας – διάσωσης Ελλάδας και Κύπρου, η Τουρκία είχε αναγγείλει και ναυτική άσκηση σε μια εκτεταμένη περιοχή, μεγάλο μέρος της οποίας περιλάμβανε και την κυπριακή ΑΟΖ. Η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον την εξέλιξη της τουρκικής κινητικότητας στην περιοχή, η οποία ακολουθεί αυξομειούμενη ένταση τους τελευταίους μήνες. Ιδιαίτερα στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, αναμένεται να φανεί αν η Αγκυρα υλοποιήσει τις απειλές της για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ (την οποία η Τουρκία, καταφανώς, αμφισβητεί).

Στο Αιγαίο χθες, έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες (κυρίως λόγω της γιορτής του Μπαϊράμ, για την οποία υπήρχε αργία σχεδόν 10 ημερών), άρχισε να υπάρχει εκ νέου αεροπορική κινητικότητα. Συνολικά 10 τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν σειρά παραβάσεων και παραβιάσεων και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από Σκύρο, Καστέλλι και Σούδα. Σε μία περίπτωση σημειώθηκε εικονική αερομαχία, στις 11.55, ανάμεσα σε ένα ζεύγος τουρκικών και δύο ελληνικών F-16.

Η διάθεση πλοίου για άσκηση με την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί και μέρος της προσπάθειας του ΓΕΝ να αυξήσει την παρουσία του στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η συμμετοχή του Π.Ν. με τη φρεγάτα «Λήμνος» στη νατοϊκή ναυτική δύναμη SNMG 2 σε επιχειρησιακές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Μεσόγειο από τις 9 Σεπτεμβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου, μαζί με μονάδες από τη Γαλλία και την Αγγλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή