Σε τεντωμένο σχοινί η επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική

Σε τεντωμένο σχοινί η επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλώνει το αδιέξοδο σχετικά με την επένδυση της Eldorado Gold και τη λειτουργία των Μεταλλείων Χαλκιδικής, καθώς η κυβέρνηση επιμένει στη θέση της για προσφυγή στη διαιτησία και στη ρητορική των καταγγελιών, και η καναδική εταιρεία από την άλλη στην απόφασή της για αναστολή εργασιών στις 22 Σεπτεμβρίου εάν μέχρι τις 21 του μηνός δεν εγκριθούν οι εκκρεμούσες άδειες. «Θα εφαρμοστεί κανονικά η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Στις 22 του μηνός θα σταματήσουν οι εργασίες στις Σκουριές, θα απολυθεί το 5% των εργαζομένων, όπως προβλέπει η νομοθεσία, και οι υπόλοιποι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα», δηλώνουν από την «Ελληνικός Χρυσός».

Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε χθες ότι μέσα στην εβδομάδα θα εγκριθεί και η τελευταία άδεια για το έργο της Ολυμπιάδας, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι άδειες για τις Σκουριές θα καθυστερήσουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαιτησίας. «Υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις που εκπορεύονται από τις σύνθετες περιβαλλοντικές διαδικασίες», τόνισε ο κ. Σταθάκης και σημείωσε με έμφαση ότι η επένδυση θα πρέπει να τηρεί –με βάση τη σύμβαση που έχει η εταιρεία με το ελληνικό Δημόσιο– δύο απαράβατους κανόνες. Να είναι περιβαλλοντικά ασφαλής και να υπάρχει καθετοποίηση της παραγωγής. Να κάνει δηλαδή εργοστάσιο μεταλλουργίας στην Ελλάδα. Το σημείο αυτό είναι και το διακύβευμα και το βασικό αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών. Η «Ελληνικός Χρυσός» στο εγκριθέν από το 2011 επενδυτικό της σχέδιο προβλέπει την κατασκευή μεταλλουργίας χρυσού στο Μαντέμ Λάκκο με την επίμαχη μέθοδο flash smelting (ακαριαία τήξη). Η μέθοδος αυτή δοκιμάστηκε από την εταιρεία σε πιστοποιημένο εργαστήριο της Φινλανδίας και όχι σε «επιτόπου δοκιμαστικές δοκιμές», όπως προβλέπει η σύμβαση, και αυτός ήταν ο λόγος που ο κ. Σκουρλέτης τον Αύγουστο του 2015 είχε ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες που είχαν χορηγηθεί στην εταιρεία.

Παρά τη δικαίωση της εταιρείας από το ΣτΕ όπου προσέφυγε κατά της απόφασης Σκουρλέτη, τον Ιούλιο του 2016 ο ίδιος ζήτησε από την εταιρεία να συμπληρωθεί η τεχνική μελέτη με πρόσθετες εφαρμογές του τελικού σταδίου της παραγωγής χρυσού και αργύρου. Υστερα από αυτό, η εταιρεία προσέφυγε ξανά στο ΣτΕ, η απόφαση του οποίου εκκρεμεί. Και ενώ η Eldorado Gold ζήτησε διάλογο για να επιλυθούν όλα τα τεχνικά ζητήματα της επένδυσης, το υπουργείο επέλεξε τον δρόμο της διαιτησίας. Η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο που δύσκολα θα αρθεί. Αυτό, γιατί επί της ουσίας η κυβέρνηση πατώντας σε συμβατικό όρο ζητεί από την «Ελληνικός Χρυσός» να εγκαταστήσει μονάδα μεταλλουργίας έτσι ώστε η παραγωγή του χρυσού να γίνεται στην Ελλάδα και να μη φεύγει το συμπύκνωμα που θα παράγεται στις Σκουριές στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα όμως δεν δίνει την άδεια για την κατασκευή της μεταλλουργίας γιατί αμφισβητεί τη μέθοδο που προτείνει η εταιρεία. Από την πλευρά της, η Eldorado Gold προσπερνάει το θέμα της σύμβασης και στέκεται στο εγκεκριμένο επενδυτικό της πρόγραμμα που προβλέπει την κατασκευή μεταλλουργίας υπό την προϋπόθεση της επίμαχης μεθόδου ακαριαίας τήξης.

Στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα, το αδιέξοδο δύσκολα θα ξεπεραστεί. Αυτό φάνηκε εξάλλου και από τις χθεσινές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. «Η κυβέρνηση δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να κάνω σήμερα εκτίμηση για το μέλλον της επένδυσης της Eldorado, καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη δικαστικές διαδικασίες. Ο πρωθυπουργός δεν θα απαντήσει σε τελεσίγραφα και οφείλει να μην το κάνει». «Η επιχείρηση “Ελληνικός Χρυσός” δεν έχει καταθέσει ακόμα μελέτη στο υπουργείο για τη μεταλλουργία χρυσού, ως οφείλει με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. «Το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο, έχουμε δώδεκα αποφάσεις για περιβαλλοντικά θέματα από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έχει καλυφθεί πλήρως. Δεν έχει γνωστοποιηθεί σε εμάς μια περιβαλλοντική παράμετρος που παραβιάζουμε. Τα κωλύματα είναι καθαρά τεχνικά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός» Δημήτρης Δημητριάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή