Ατζέντα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ατζέντα-1

Φωτογραφία: Μόσχα: Henri Cartier-Bresson/Magnum Photos, Courtesy Fondation Henri Cartier-Bresson

Μόσχα

Απαθανατίζοντας την Ιστορία  (Από 20/9 έως 10/12/2017)

Tο 1931, στο καράβι της επιστροφής του από την Αφρική, ο νεαρός ζωγράφος Henri Cartier-Bresson φαίνεται πως εντυπωσιάστηκε από μια διάσημη λήψη του Ούγγρου φωτογράφου Martin Munkacsi. Συνειδητοποίησε άξαφνα, όπως δήλωνε πολλά χρόνια αργότερα ο ίδιος, πως ο φωτογραφικός φακός τού πρόσφερε τη δυνατότητα να αιχμαλωτίσει την αιωνιότητα μόνο σε μία στιγμή. Κατεβαίνοντας στη Μασσαλία, αγόρασε την πρώτη του Leica και ξεκίνησε να φωτογραφίζει ό,τι συνέβαινε γύρω του. Η έκθεση «Henri Cartier-Bresson Photo Album 1932-1946» στο Mutlimedia Art Museum εστιάζει στα πρώτα χρόνια της εντυπωσιακής διαδρομής του σπουδαίου Γάλλου φωτογράφου και συνιδρυτή του πρακτορείου Magnum, φωτίζοντας τις αναζητήσεις, τις πρώτες επιτυχίες, τις αγωνίες και το πάθος του για τον κινηματογράφο.

www.mamm-mdf.ru


Ατζέντα-2

Φωτογραφία:  Άμστερνταμ: Jean Dubuffet: Table amoncellante I, 1968, collection Stedelijk Museum Amsterdam

Άμστερνταμ

Xωρίς πρότυπα (Έως 7/1/2018)

Καυστικός και εριστικός επικριτής του δυτικού πολιτισμού του 20ού αι., ο Jean Dubuffet διαμόρφωσε μια εικαστική γλώσσα με ανθρωπιστική προσέγγιση. Η έκθεση «Jean Dubuffet-The Deep End» στο Stedelijk παρουσιάζει λιθογραφίες, ζωγραφικά έργα και γλυπτά που αναδεικνύουν τις θεωρίες του.

www.stedelijk.nl


Ατζέντα-3

Μιλάνο

Η ζωή στα χρόνια του Klimt (Έως 7/1/2018)

Η έκθεση «Klimt. Experience» στο Mudec επιχειρεί μέσα από έργα τέχνης, ήχους, μουσικές και φωτογραφίες να ανασυνθέσει το κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο στο οποίο έζησε και δημιούργησε ο Gustav Klimt, μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της βιεννέζικης κοινωνίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα έργα του Αυστριακού ζωγράφου, τα οποία παρουσιάζονται σε ψηφιακή μορφή, πλαισιώνουν φωτογραφίες από την ιδιωτική του ζωή, όπως και 3D αναπαραστάσεις της Βιέννης στο γύρισμα του 20ού αιώνα.

www.mudec.it


Ατζέντα-4

Φωτογραφία: Μόντρεαλ: Andy Warhol, Jane Forth, de l'album Little Red Book 1970. MBAM, don de la Andy Warhol Foundation for the Visual Arts. © The Andy Warhol Foundation for Visual Arts/SODRAC (2017)

Μόντρεαλ

Η επανάσταση δίνει έμπνευση (Έως 9/10/2017)

Η έκθεση «Revolution» στο Montreal Museum of Fine Arts αναφέρεται στις προσδοκίες και στα ιδανικά της γενιάς του ’60 και στους τρόπους με τους οποίους αυτά εκφράστηκαν στον κινηματογράφο, στην τέχνη, στη μουσική, στη μόδα. Περισσότερα από 700 αντικείμενα μας μεταφέρουν το κοινωνικό και πολιτιστικό κλίμα της εποχής, ανατρέχοντας στις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο του Βιετνάμ, στις διεκδικήσεις οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε θρυλικές συναυλίες, στο φεμινιστικό κίνημα, στα κοινόβια κ.ά.

www.mbam.qc.ca


Ατζέντα-5

Φωτογραφία: Λονδίνο: Jasper Johns, Summer, 1985. Museum of Modern Art, New York A © Jasper Johns/VAGA, New York/DACS, London 2017. c 2017. Digital image, The Museum of Modern Art, New York/Scala, Florence

Λονδίνο

Ένας Αμερικανός στο Λονδίνο (Από 23/9 έως 10/12/2017)

Ο Jasper Johns κατέχει κεντρική θέση στη μεταπολεμική αμερικανική τέχνη. Ο τρόπος που προσέγγισε λέξεις, σύμβολα και αντικείμενα υπέδειξε μια νέα κατεύθυνση. Η έκθεση «Jasper Johns: “Something Resembling Truth”» στο Royal Academy of Arts αποτελεί ολοκληρωμένη επισκόπηση στο έργο του δημιουργού. Με περισσότερα από 150 ζωγραφικά έργα, γλυπτά, σχέδια και χαρακτικά, η έκθεση παρακολουθεί την εξέλιξη του πρωτοπόρου εικαστικού, τους πειραματισμούς και τις αναζητήσεις του έως σήμερα. www.royalacademy.org.uk

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή