Ενα βιβλίο γεμάτο (αρχιτεκτονικά) λάθη

Ενα βιβλίο γεμάτο (αρχιτεκτονικά) λάθη

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο «Sh*tscapes. 100 mistakes in Landscape Architecture» από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Jovis νομίζεις πως η έρευνά τους επικεντρώθηκε στο ελληνικό αστικό τοπίο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εποχή της εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής και της αψεγάδιαστης εικόνας δεν έχουν θέση τα λάθη, μας θυμίζουν οι αρχιτέκτονες τοπίου με έδρα το Λονδίνο, Βλαντιμίρ Γκουτσουλάκ και Πωλ Μπουρέλ. Τόσο τα social media όσο και τα ηλεκτρονικά αλλά και τα έντυπα μέσα μάς προτείνουν «φωτοσοπαρισμένες» εικόνες έργων που παρουσιάζονται στη «μουμιοποιημένη», ανέγγιχτη εκδοχή τους. «Η πραγματικότητα, βέβαια, σπάνια είναι αμόλυντη», εξηγούν. «Οι αρχιτεκτονικές ή τεχνικές εκδόσεις αποφεύγουν να φιλοξενήσουν λεπτομέρειες έργων που έχουν τεθεί σε χρήση για πέντε ή δέκα χρόνια». Οι ατέλειες και οι αστοχίες, όμως, πρέπει να εκτίθενται και να μελετώνται, επιμένουν. «Αναμφισβήτητα, μπορούμε να μάθουμε πολλά τόσο από τα κακά παραδείγματα όσο και από τις λαμπερές στιγμές της αρχιτεκτονικής».

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο «Sh*tscapes. 100 mistakes in Landscape Architecture» από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Jovis νομίζεις πως η έρευνά τους επικεντρώθηκε στο ελληνικό αστικό τοπίο. Ανασηκωμένες πλάκες πεζοδρομίου, διαρρήξεις του ασφαλτοτάπητα, φρεάτια που έχουν υποχωρήσει από τη διέλευση βαρέων οχημάτων, δέντρα που έχουν φυτευτεί στα όρια του δρόμου, ξηλωμένα παρτέρια, επιπόλαιες επισκευαστικές εργασίες στις νησίδες διαχωρισμού των ρευμάτων κυκλοφορίας, στραβωμένες σχάρες, στενοί ποδηλατόδρομοι.

Ενα βιβλίο γεμάτο (αρχιτεκτονικά) λάθη-1

Οι ίδιοι, βέβαια – όσο και αν πιστεύουμε ότι το βιβλίο φωτογραφίζει την ελληνική ή βαλκανική πραγματικότητα στον δρόμο – σπεύδουν να διευκρινίσουν πώς οι κακοτεχνίες και οι αστοχίες στον αστικό σχεδιασμό είναι σύνηθες φαινόμενο σε όλο τον σύγχρονο κόσμο. Η φωτογράφιση για τις ανάγκες της έκδοσης πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, όμως η τοποθεσία δεν αποκαλύπτεται ποτέ στον φακό, ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να αναγνωρίσει την οικουμενικότητα του προβλήματος και να ταυτιστεί με τα «λάθη» που διακρίνει στην καθημερινότητά του.

«Συχνά, ένα τέτοιο τοπίο εικονογραφεί μια σειρά αποτυχιών που συσσωρεύονται στο χρόνο και αποδίδονται σε έλλειψη συντονισμού, προσοχής και συνέχειας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών», υποστηρίζουν, προσθέτοντας, ωστόσο, πως η έρευνα για να αναδειχθούν τα λάθη είναι πολύ μικρότερη σε έκταση από αυτή που έχει διενεργηθεί για να βρεθούν λύσεις ώστε να ζήσουμε όλοι σε πιο πράσινα και καλύτερα σχεδιασμένα αστικά περιβάλλοντα.

www.jovis.de

Ενα βιβλίο γεμάτο (αρχιτεκτονικά) λάθη-2

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή