Δεν πρόκειται να συνέλθει η χώρα

Δεν πρόκειται να συνέλθει η χώρα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Π​​ριν ακόμη εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε το πολύ δυσάρεστο γεγονός της διαρροής πετρελαίου που καταστρέφει το μοναδικό παραλιακό μέτωπο της Αθήνας στον Σαρωνικό και πριν αρχίσει το δικό της ρεσιτάλ μπουρδολογίας σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, με τη βοήθεια και άλλων υπουργών της κυβέρνησης Συρανέλ (εκτός του υπουργού Υγείας), μία δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και μία καταγγελία της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) δείχνουν με αναμφισβήτητο τρόπο γιατί η υπερήφανη χώρα μας δεν πρόκειται να συνέλθει ποτέ. Ή, τουλάχιστον, δεν πρόκειται να συνέλθει όσο η ανοησία αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της δημόσιας ζωής και δεν εκλογικεύονται στοιχειωδώς η γενική νοοτροπία και αντίληψη της κοινωνίας. Και βεβαίως, δεν πρόκειται να συνέλθει η χώρα, όσο η διοικητική μηχανή της λειτουργεί υποτυπωδώς, κάτω από τα επίπεδα της υποσαχάριας Αφρικής. Γιατί και περί αυτού πρόκειται, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος, λοιπόν, υποστήριξε ότι ο μηχανισμός αντέδρασε με τον «πλέον βέλτιστο τρόπο» όταν βυθίστηκε το μικρό πετρελαιοφόρο και αμέσως μετά η ρύπανση απλώθηκε σε πολλές ακτές του Σαρωνικού και πέρα από τη Σαλαμίνα. Οπότε η πρώτη σκέψη που φυσιολογικά κάνει ο πολίτης είναι ότι αν η καλύτερη επίδοση της αρμόδιας δημόσιας διοίκησης έχει τέτοια αποτελέσματα, το μέλλον για την Ελλάδα δεν πρόκειται να διαφέρει από το ζοφερό παρόν. Το παρόν, που στη συγκεκριμένη υπόθεση αντικατοπτρίζεται επίσης στην εκ των υστέρων, βέβαια, καταγγελία της ΠΕΝΕΝ. Κατά την ΠΕΝΕΝ, το μικρό πετρελαιοφόρο όχι μόνον ήταν σαπιοκάραβο, αλλά και το πλήρωμά του αριθμούσε τα δύο άτομα αντί των 9 ή 11 που έπρεπε, αλλά το εύλογο ερώτημα του πολίτη είναι γιατί η ΠΕΝΕΝ δεν έκανε αυτές τις καταγγελίες πριν βυθιστεί το πλοίο, εφόσον ήξερε την κατάστασή του; Προφανώς, πριν δεν την ενδιέφερε και μετά έσπευσε να εξασφαλίσει συνδικαλιστικά κέρδη, είναι η απάντηση. Αλλωστε, έτσι λειτουργούν τα συνδικάτα στην Ελλάδα μας.

Με αυτά και με άλλα το κακό έγινε και μένει τώρα να διαπιστωθούν η έκταση, η ένταση και οι συνέπειες του στη διάρκεια του χρόνου για τις παραλίες της Αττικής που επλήγησαν. Τόσο από πλευράς υγείας όσο και οικονομίας. Οι καθησυχασμοί και οι διαβεβαιώσεις των Π. Κουρουμπλή και Ν. Σαντορινιού προκαλούν ειρωνικά χαμόγελα στους πιο ευγενείς και οργή στους λιγότερο ψύχραιμους, καθώς περιλαμβάνουν άφθονα στοιχεία εμπαιγμού ανάμεικτα με ακρισία. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πολύ σύντομα. Οπως αν το «Αγ. Ζώνη ΙΙ» ήταν αξιόπλοο, αν όχι, με ποίου την υπογραφή και με ποιες προδιαγραφές λειτουργούσε, υπό ποιες συνθήκες και γιατί βυθίστηκε ξαφνικά, ώστε να αποδοθούν ευθύνες όπου απαιτείται. Είναι απαραίτητο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πιέσουν ανελέητα προς αυτή την κατεύθυνση και να μην αρκεστούν στην απόδοση πολιτικών ευθυνών, κάτι το εύκολο επικοινωνιακά, αλλά ασφαλώς όχι αρκετό, αν πραγματικά θέλουν να βελτιωθεί η διοικητική μηχανή του κράτους.

Είναι φανερό ότι το κλίμα έχει «στραβώσει» πάλι για τον Αλ. Τσίπρα μετά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ. Το επενδυτικό του αφήγημα πληγώθηκε σοβαρά από την «Ελληνικός Χρυσός», αλλά και από την αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ για το Ελληνικό. Οι διαβεβαιώσεις του περί οριστικής και καθαρής εξόδου από την κρίση τον Αύγουστο του 2018 αμφισβητήθηκαν έμμεσα, αλλά σαφώς, από κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών (τον Ευκλ. Τσακαλώτο, δηλαδή). Η ρύπανση του Σαρωνικού από διαρροή μαζούτ έδειξε την ατολμία του να απαλλαγεί από υπουργούς που τα κάνουν θάλασσα. Εκτός και αν αναμένει τον… ανασχηματισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή