Οι καθυστερήσεις φοβίζουν το Μαξίμου

Οι καθυστερήσεις φοβίζουν το Μαξίμου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο χρόνος αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας», δήλωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Για το Μαξίμου η έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των ενδιάμεσων βημάτων αναδεικνύεται σε πρωταρχικό παράγοντα στην πορεία για την έξοδο από το μνημόνιο. Εγκαίρως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, εγκαίρως θα πρέπει να γίνουν οι επόμενες δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές, εγκαίρως θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της χωρίς το προστατευτικό μνημονιακό κέλυφος. Ετσι, οι γερμανικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την έγκαιρη χρονική ακολουθία των γεγονότων. Είναι περισσότερο από σαφές ότι η Αγκελα Μέρκελ, που, όπως όλα δείχνουν, θα κερδίσει και αυτή την εκλογική αναμέτρηση, θα χρειαστεί να αναζητήσει εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Και μπορεί η Αθήνα να επείγεται για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο το ταχύτερο δυνατόν, καθώς ο γερμανικός παράγων είναι εξέχουσας σημασίας στις εξελίξεις που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά παραμένει ισχυρή η προγενέστερη εμπειρία διεργασιών σε μάκρος για τον σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης.

Στις αρχές του χρόνου, όταν ανακοινώθηκε ότι ο Μάρτιν Σουλτς κατεβαίνει στις γερμανικές εκλογές ως αντίπαλος της Αγκελα Μέρκελ δεν ήταν λίγοι εκείνοι στην κυβέρνηση που είδαν την εξέλιξη ως ιδιαίτερα θετική. Επενδύοντας στην πιθανότητα κόπωσης του γερμανικού εκλογικού σώματος από την πολυετή ηγεσία της καγκελαρίου και βλέποντας τις πρώτες μετρήσεις της υποψηφιότητας Σουλτς, ορισμένοι εισηγήθηκαν τότε ακόμα και καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί με καλύτερους όρους μετά τις γερμανικές εκλογές και με επικεφαλής της νέας γερμανικής κυβέρνησης τον θεωρούμενο φίλα προσκείμενο στην ελληνική κυβέρνηση Μάρτιν Σουλτς. Το πόσο δικαιώθηκε αυτή η ανάλυση είναι σήμερα γνωστό. Αντί η ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί με έναν ισχυρό σύμμαχο στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος, απειλείται από μια πιο σκληρή στάση του Βερολίνου, στην περίπτωση που προχωρήσουν τα σενάρια ενός κυβερνητικού συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους. Πώς βλέπει η κυβέρνηση ένα τέτοιο ενδεχόμενο; «Υπάρχει μια περίπτωση οι Φιλελεύθεροι να σχηματίσουν κυβέρνηση, εάν το επιτρέψει το αποτέλεσμα με τους Χριστιανοδημοκράτες. Στην εκστρατεία τους κινήθηκαν εναντίον των παραχωρήσεων και μιας νέας πιο ισορροπημένης Ευρώπης, ενώ το κεντρικό τους θέμα ήταν η Ελλάδα. Παρουσίασαν τα δάνεια ως δωρεάν οικονομική βοήθεια και ζητούσαν να μη δοθούν άλλα χρήματα. Αυτό θα είναι το πιο άσχημο σενάριο, όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλη την Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση θα νοσταλγήσουμε τον Σόιμπλε», δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, αναλύοντας την κρισιμότητα του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών (ΕΡΑ Κομοτηνής).

Ακόμα όμως και αν επικρατήσει το θετικό σενάριο, σχηματισθεί νέα γερμανική κυβέρνηση τάχιστα και παραμείνει στη θέση του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (ώστε να μην τον νοσταλγήσουμε), τίποτε δεν συνηγορεί στο ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα μεταβάλει τη θέση του έναντι της Ελλάδας και θα εγκαταλείψει τη σκληρή στάση που υιοθέτησε μέχρι τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή