«Ψαλίδι» έως και 30% στις νέες συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση

«Ψαλίδι» έως και 30% στις νέες συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του τελευταίου Ταμείου στο οποίο ήταν ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτηθούν όσοι κατέθεσαν ή θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Mαΐου 2016 και εφεξής, παρότι έχουν υπάρξει κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου ασφαλισμένοι σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία. Η δε σύνταξή τους θα είναι ενιαία, θα αποτελείται από την εθνική και την ανταποδοτική και θα υπολογιστεί με βάση τις αποδοχές από το 2002 και μετά.

Συνεπώς, θα είναι μειωμένη έως και κατά 30%, σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου. Χθες, με σημαντική καθυστέρηση και ενώ ο χρόνος και οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά για την έκδοση εκκρεμών συντάξεων, υπεγράφη η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος για τον υπολογισμό των συντάξεων στις περιπτώσεις με διαδοχική ασφάλιση που αφορά περίπου το 15% των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, εκδόθηκε και η εγκύκλιος για τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης κυρίως σε ομογενείς, αλλοδαπούς και Ελληνες μετανάστες με χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό, που σύμφωνα με πληροφορίες αφορά περίπου άλλο ένα 10% των εκκρεμοτήτων. Μάλιστα, υπάρχουν και οι συντάξεις χηρείας που αναλογούν στο 28% και των οποίων η έκδοση έχει «παγώσει», καθώς τα ποσά που βγαίνουν είναι πολύ κάτω από 380 ευρώ. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με στόχο να τεθεί ένα κατώτατο όριο στο ποσό που θα λάβει ο επιζών σύζυγος, με αποτέλεσμα η έκδοση των συγκεκριμένων συντάξεων να έχει μπλοκαριστεί. Συνεπώς, οι δύο χθεσινές εγκύκλιοι αναμένεται να ανοίξουν τον δρόμο για την έκδοση εκκρεμών συντάξεων που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν δυνατόν να υπολογιστούν.

Ειδικά στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης, με την εγκύκλιο εφαρμόζονται ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισμό τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής σύνταξης, και διευκρινίζεται ότι από την 1/1/2017 και εφεξής, ως χρόνος ασφάλισης λογίζεται ο χρόνος στην ασφάλιση του τελευταίου φορέα που ο ασφαλισμένος είχε υποχρέωση υπαγωγής κατά την ένταξη στον ΕΦΚΑ. Η σύνταξη δεν θα αποτελείται από διάφορα ποσά – τμήματα, αλλά από ένα ενιαίο ποσό υπολογιζόμενο με ενιαίο χρόνο, βάσει του μέσου όρου των αποδοχών από την 1η/1/2002 μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης. Ειδικοί εκτιμούν ότι σε περιπτώσεις που στο παρελθόν (πριν από το 2002) υπήρχαν μεγάλες περίοδοι ασφάλισης με υψηλούς μισθούς, οι δικαιούχοι θα υποστούν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις τους. «Χαμένοι» εκτιμάται ότι είναι και οι ασφαλισμένοι σε Δημόσιο και πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών, που ήταν διαδοχικά ασφαλισμένοι πριν από το 2002.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, επισημαίνουν ότι καταργούνται όλες οι μειώσεις που επιβάλλονταν στα τμηματικά ποσά λόγω της μη συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας στον κάθε συμμετέχοντα.

Η αίτηση συνταξιοδότησης θα καταβάλλεται στον κλάδο ασφάλισης του ΕΦΚΑ που ο ασφαλισμένος ανήκε κατά την 1/1/2017 εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί 1.500 ημέρες ασφάλισης σε αυτόν (μπορεί να υπολογιστεί και η στρατιωτική θητεία εφόσον εξαγοραστεί), εκ των οποίων 500 την τελευταία 5ετία. Εάν οι προϋποθέσεις αυτές δεν υπάρχουν, τότε το αίτημα διαβιβάζεται στον φορέα με τις περισσότερες ημέρες ασφάλισης. Εφόσον αποφασιστεί ο αρμόδιος φορέας, ελέγχεται η θεμελίωση ή κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ειδικοί επισημαίνουν μάλιστα ότι ανοίγει ο δρόμος για τη συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων, κυρίως γυναικών με ανήλικα τέκνα. Παράλληλα, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης που ο ασφαλισμένος δεν επιθυμεί τον συνυπολογισμό όλων των χρόνων ασφάλισης που έχουν διανυθεί σε διαφορετικούς φορείς, έχει δικαίωμα να επιλέξει ποιους θα χρησιμοποιήσει. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να μην έχει ασφαλιστεί στον φορέα αυτό μετά την 1η Ιανουαρίου του 2017. Στις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, ο δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον παράλληλο χρόνο για προσαύξηση της μοναδικής σύνταξης που θα λάβει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή