Προς αναζήτηση διεξόδου για την επαναλειτουργία «Αττικόν» και «Απόλλων»

Προς αναζήτηση διεξόδου για την επαναλειτουργία «Αττικόν» και «Απόλλων»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πρωτοβουλία είναι διατεθειμένος να αναλάβει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με στόχο να συνδράμει τη θετική έκβαση της υπόθεσης «Αττικόν-Απόλλων». Μετά τη δημοσιοποίηση της απόσυρσης της δωρεάς των 500.000 εκ μέρους του Ιδρύματος Νιάρχος, η προοπτική επαναλειτουργίας των δύο κινηματογράφων εμφανίστηκε εκ νέου δυσχερής αλλά όχι αδύνατη. Καθώς διανύουμε τον έκτο χρόνο από τότε που ο εμπρησμός του διατηρητέου, νεοκλασικού κτιρίου στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά ακύρωσε τη δυνατότητα λειτουργίας των δύο αιθουσών που διεσώθησαν την τελευταία στιγμή, η υπόθεση του «Αττικόν» έχει χάσει την αξιοπιστία της στα μάτια της κοινής γνώμης.

Η υπόθεση είναι πράγματι αρκετά περιπεπλεγμένη. Η κοινή λογική απαιτεί την άμεση επαναλειτουργία των δύο κινηματογράφων για λόγους αυτονόητους. Ωστόσο, η προ μηνών διαιτησία του δημάρχου Αθηναίων ανάμεσα στο Ιδρυμα Δεκόζη-Βούρου (ιδιοκτήτης του ακινήτου) και το Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία (που διεκδικεί εκπρόθεσμες καταβολές μισθωμάτων λόγω χρεών προς αυτό από τον ιδιοκτήτη) είχε διαφανεί ότι θα στεφθεί από επιτυχία και ότι αυτό το φθινόπωρο οι κινηματογράφοι θα άνοιγαν.

«Υπήρξε εμπλοκή στις αρχές του καλοκαιριού», λέει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Λόγω χρεών προς την εφορία, το κράτος δέσμευσε τους λογαριασμούς του Ιδρύματος Δεκόζη-Βούρου, που είναι ο ιδιοκτήτης, και επέκτεινε τη δέσμευση και σε προσωπικό λογαριασμό του προέδρου του Δ.Σ. του ιδρύματος Τίμου Χριστοδούλου». Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε την παραίτηση του κ. Τ. Χριστοδούλου από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ του Ιδρύματος Δεκόζη-Βούρου, με αποτέλεσμα το ίδρυμα να μένει έκτοτε ακέφαλο. «Ηταν μία σοβαρή και δυσμενής εξέλιξη», λέει ο δήμαρχος Αθηναίων, «και στην ουσία το ίδρυμα, που είναι ο ιδιοκτήτης, παραμένει χωρίς διοίκηση. Εφόσον το δικαστήριο ορίσει νέα διοίκηση, προτίθεμαι να ζητήσω εγώ να διοριστώ πρόεδρος ούτως ώστε να δώσω μια τελευταία ώθηση στην υπόθεση. Για τον σκοπό αυτόν έχω αναθέσει στη νομική υπηρεσία του δήμου να εξετάσει τη δυνατότητα αυτή».

Γιατί απέσυραν τη δωρεά

Η ακύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου οφείλεται, όπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Καμίνης, στο γεγονός ότι το Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία (ιδιοκτήτης του παρακείμενου Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών) αρνήθηκε να υπογράψει τη δέσμευση ότι οι κινηματογράφοι δεν πρόκειται να πωληθούν για άλλου είδους εκμετάλλευση. «Το Ιδρυμα Νιάρχου δεν χρηματοδοτεί έργα που παρέχουν δυνατότητα για κερδοφορία. Χρηματοδοτεί αμιγώς έργα υπέρ της κοινωνίας και του πολιτισμού». Για να προχωρήσει η συμφωνία, θα έπρεπε και τα δύο αντιδικούντα ιδρύματα να συνυπογράψουν δέσμευση σύμφωνα με την οποία η φύση, ο χαρακτήρας και η λειτουργία των δύο κινηματογράφων θα προστατεύονταν για 20 έτη. Αυτή τη δέσμευση αρνήθηκε να υπογράψει το Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία, το οποίο θέλησε να αφήσει ανοικτή την πιθανότητα για εμπορική εκμετάλλευση των κινηματογράφων μέσω πλειστηριασμού. Με αυτήν την κίνηση θα μπορούσε να ασκήσει πίεση για εξόφληση του προς αυτό χρέους από τον ιδιοκτήτη (Ιδρυμα Δεκόζη-Βούρου). Υπάρχει αδιέξοδο.

Ο κ. Γιώργος Καμίνης προσφέρει μία ακόμη πρόταση για εκτόνωση της κρίσης (εφόσον, φυσικά, ικανοποιηθεί η δέσμευση για προστασία της λειτουργίας του «Αττικόν» και του «Απόλλων» για 20 έτη τουλάχιστον). «Προτίθεμαι να εισηγηθώ να καταβάλει ο Δήμος Αθηναίων το ποσόν των 500.000 ευρώ που θα προσέφερε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και να το εξασφαλίσω από τα 10 εκατ. που έχει εισπράξει ο δήμος από το Ιδρυμα Νιάρχος προκειμένου να διευκολύνω την υπόθεση. Αλλά, για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης, το Ιδρυμα Δεκόζη-Βούρου, να αποκτήσει πρώτα διοίκηση. Μόνο τότε θα υπάρχει δυνατότητα για αλλαγή στους όρους του συμβολαίου».

Το Μέγαρο Δεκόζη-Βούρου, πιθανώς έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, είναι διατηρητέο μνημείο ως προς τις όψεις. Οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων» δεν έχουν κηρυχθεί μνημεία και η χρήση τους δεν προστατεύεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή