«Ανοιγμα» Τσίπρα σε στελέχη από το ΠΑΣΟΚ

«Ανοιγμα» Τσίπρα σε στελέχη από το ΠΑΣΟΚ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετά στοιχεία επιχείρησης «ανοίγματος» προς στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχε η διήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην Κρήτη. Η πλέον χαρακτηριστική δημόσια αποστροφή προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η εις διπλούν επανάληψη ότι στα εγκαίνια του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης το 2019 θα είναι παρών τόσο ο ίδιος όσο και ο νυν περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης, ο οποίος εξελέγη μεν ως ανεξάρτητος, προέρχεται δε (και στηρίχθηκε) από το ΠΑΣΟΚ. Στην ομιλία του κ. Τσίπρα στο Ηράκλειο και μάλιστα στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου, ήταν παρών ο Σήφης Βαλυράκης, εκ των ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αν και η σημασία της παρουσίας του δεύτερου υποβαθμίζεται, καθώς περιγράφεται ως απόλυτα φυσιολογική πρόσκληση και παρουσία ενός πρώην βουλευτή στην ομιλία, η έμμεση πλην σαφής αναφορά του κ. Τσίπρα στο πρόσωπο του κ. Αρναουτάκη γίνεται αντιληπτή ως συνειδητή επιλογή του πρωθυπουργού να συνεργαστεί με πρόσωπα που έχουν κεντροαριστερές αναφορές ήδη στο επίπεδο των περιφερειακών-δημοτικών εκλογών.

Χθες, δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στην Κρήτη, ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στα Χανιά, όπου το πρωί μίλησε στο φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της Ε.Ε.». Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τη θεματολογία του φόρουμ με την κυβερνητική ρητορική των τελευταίων ημερών και τη γενικότερη αφήγηση του ΣΥΡΙΖΑ περί ανατροπής των ανισοτήτων. «Οι ανισότητες στην πρόσβαση στην καθαρή ενέργεια αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές ανισότητες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό τον λόγο ιεραρχεί «την πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια για όλους» σε πολύ υψηλή προτεραιότητα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «για εμάς, είναι ένα εργαλείο για κοινωνική δικαιοσύνη και αλλαγή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποτελεί μια πολιτική προτεραιότητα στην οποία είμαστε ανένδοτοι».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο για προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε η μόνη χώρα παραγωγής λιγνίτη στην Ε.Ε.», είπε ο κ. Τσίπρας. Στην ατζέντα «καθαρής ενέργειας» της κυβέρνησης την οποία ανέπτυξε χθες ο πρωθυπουργός, περιέλαβε και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Σε γενικές γραμμές τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας εναρμονίζεται και με την αντίστοιχη της Ε.Ε., η οποία κωδικοποιείται σε πέντε αρχές: «ενεργειακή ασφάλεια, ενεργειακή αγορά, ενεργειακή απόδοση, απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έρευνα, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα».

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα αναλαμβάνει ευθύνες και πρωτοβουλίες. Και αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία και ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές. Μια ευθύνη που πρέπει να πάρουμε. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στις μελλοντικές γενιές να μας κατηγορούν ότι δεν την αδράξαμε». Στο περιθώριο του φόρουμ, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε και τον υπουργό Ενέργειας και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Μάλτας Τζόε Μίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή