Σήμερα, δεν θα μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές…

Σήμερα, δεν θα μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές…

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 24 Ιουλίου η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές και είχε δανειστεί 3 δισ. ευρώ σε 5ετές ομόλογο, με απόδοση 4,6%. Δύο μήνες μετά, σήμερα, η χώρα δεν θα μπορούσε να το επαναλάβει, δεν θα μπορούσε να βγει στις αγορές και να δανειστεί από αυτές με κάποιο ανεκτό επιτόκιο. Αν είχε προγραμματιστεί έξοδος στις αγορές τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα έσπευδαν να την ακυρώσουν για να προλάβουν μια βεβαία αποτυχία.

Η αλήθεια είναι ότι στην κλίμακα της εμπιστοσύνης η χώρα μας κατεβαίνει σκαλοπάτια. Κι αν η κυβέρνηση συνεχίσει να κάνει πιρουέτες που ζαλίζουν επενδυτές και κοινωνία, δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές ούτε τον Οκτώβριο – όπως σχεδιάζεται. Με δυο λόγια, στην τελική ευθεία για την έξοδο από το μνημόνιο, η πορεία της χώρας έχει κατεύθυνση τα βράχια.

Ο πρωθυπουργός βουλιάζει στον Σαρωνικό εξαιτίας του ακατανόητου εναγκαλισμού του με έναν απίστευτο υπουργό. Αδειες για μια επένδυση που ήταν από μήνες έτοιμες, χωρίς εξήγηση δίδονται καθυστερημένα –αφού ξεσπάσει μια κρίση που διασύρει τη χώρα στις διεθνείς αγορές. Υπουργοί και πρωθυπουργικοί σύμβουλοι, ως ανεύθυνοι άρχοντες, βρίζουν (και) ξένους επενδυτές, χωρίς να ανακαλούνται στην τάξη. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός λέει στους υπουργούς να κινηθούν τάχιστα ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση και να μη δοθούν στην τρόικα αφορμές για περιττές τριβές και την επομένη το μισό σχεδόν υπουργικό συμβούλιο (17 αν δεν κάνω λάθος…) αρχίζει διακοπές, αναλώνεται σε σεμνές τελετές και πολιτικές βόλτες ανά την Κρήτη. Η εβδομάδα έφυγε χωρίς να γίνει ούτε ένα βήμα προετοιμασίας.

Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στα καθ’ ημάς, θα κλόνιζαν την εμπιστοσύνη ακόμα και αν ήταν μεμονωμένα ατυχή φαινόμενα σε μια κατά τα άλλα κανονική κατάσταση. Πολύ περισσότερο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διαβρώσει βαθιά την εμπιστοσύνη όλων των άλλων προς αυτήν, κάθε λάθος αποκτά ένα τεράστιο ειδικό βάρος, που μπορεί να ανατρέψει την εικόνα. Πόσο μάλλον όταν τα λάθη είναι σωρευτικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή