Ηρωες και αντιήρωες στο Ελληνικό

Ηρωες και αντιήρωες στο Ελληνικό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αρχαιολογικός νόμος με την υπογραφή του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, το έτος 2002, με τα 75 άρθρα του θεωρήθηκε ένας σοβαρός εκσυγχρονισμός που είχε καθυστερήσει πολύ. Ηταν όμως δέκα χρόνια αργότερα, που ο αναπτυξιακός νόμος 4072/12, στα άρθρα 5-10, ήρθε να συμπληρώσει, να επεκτείνει και να αποσαφηνίσει πλήρως τις αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες στο πλαίσιο μεγάλων έργων.

Ο νόμος αυτός ισχύει έκτοτε και διέπει όλα τα μεγάλα ιδιωτικά έργα, όπως την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (όπου βρέθηκαν σημαντικές αρχαιότητες οι οποίες προστατεύτηκαν χωρίς να παρακωλυθεί το έργο). Ηρθε, δε, για να καλύψει κάθε ενδεχόμενο κενό νόμου και να προστατεύσει όσα αρχαιολογικά ευρήματα έρχονταν στο φως στη διάρκεια εκτέλεσης ιδιωτικών έργων μεγάλης κλίμακας.

Μεγάλης κλίμακας έργο είναι και το Ελληνικό. Αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτό που δεν καλύπτει η ισχύουσα νομοθεσία, ο αρχαιολογικός, δηλαδή, νόμος του 2002 και ο αναπτυξιακός νόμος του 2012 (στα άρθρα που περιελήφθησαν για τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα στη διάρκεια εκτέλεσης ιδιωτικών έργων). Ο νόμος του 2012 εισάγει τον όρο «Μεγάλα Ιδιωτικά Εργα». Οσες επενδύσεις πληρούν τον όρο αυτό υποχρεούνται να προχωρήσουν σε Πρότυπο Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Κανένα περιθώριο για παραβάσεις δεν αφήνει η νομοθεσία και αυτό δεν είναι κάτι νέο. Κατοχυρώνεται εξ αρχής από το 2002 με τον αυστηρό και εκσυγχρονισμένο αρχαιολογικό νόμο και βελτιώνεται ακόμη περισσότερο με τα άρθρα του αναπτυξιακού νόμου του 2012.

Ποια νέα δεδομένα έχουν προκύψει στην έκταση του Ελληνικού, τα οποία έχουν τόσο θορυβήσει μερίδα της αρχαιολογικής κοινότητας ώστε να έχει γυρίσει τον κόσμο ανάποδα και να αφήνει διαρκώς υπόνοιες για καταστροφές αρχαιοτήτων; Και με ποια ιδιότητα άραγε οι διαμαρτυρόμενοι αρχαιολόγοι, που είναι έτοιμοι να πέσουν στην πυρά, προκειμένου να μην μπει μπουλντόζα στο Ελληνικό, ενδύονται χιτώνα ανιδιοτελούς ηρωισμού και ανυστερόβουλου πατριωτισμού όταν όλοι εμείς οι υπόλοιποι θέλουμε μόνο το κακό της πατρίδας μας και την καταστροφή της κληρονομιάς μας; Είναι άραγε σε θέση να εντοπίσουν άρθρο προς άρθρο στην πληρέστατη ισχύουσα νομοθεσία τα σημεία εκείνα που προκαλούν τις διαμαρτυρίες τους;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή