Αμηχανία στις Βρυξέλλες για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών

Αμηχανία στις Βρυξέλλες για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Mουδιασμένα υποδέχθηκαν στις Βρυξέλλες το γερμανικό εκλογικό αποτέλεσμα. Παρότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως η νίκη της Αγκελα Μερκέλ είναι «ιστορική», δεν κρύβεται η ανησυχία στη βελγική πρωτεύουσα για το πώς ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης θα επηρεάσει την τροχιά περαιτέρω εμβάθυνσης και αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί στην Ε.Ε.

«Στις παγκόσμιες προκλήσεις, τώρα περισσότερο από πότε η Ευρώπη χρειάζεται μια σταθερή γερμανική κυβέρνηση που θα βοηθήσει ενεργά στη μορφοποίηση της ηπείρου μας», είπε ο κ. Γιούνκερ τονίζοντας όσο μπορούσε τον παράγοντα «σταθερής κυβέρνησης», καθώς στις Βρυξέλλες αναμένουν ότι οι συνομιλίες για τον σχηματισμό της μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και μέχρι τα Χριστούγεννα.

Τα βλέμματα όμως σήμερα βρίσκονται στραμμένα στο Παρίσι και στην ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που θα περιγράψει το όραμά του για περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωζώνης. Παρά τις καλές σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι δύο ηγέτες, Μακρόν και Μέρκελ, οι κυβερνητικοί εταίροι της Γερμανίδας καγκελάριου μπορεί να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτής της σχέσης αλλά και της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης.

«Είναι ξεκάθαρη η στάση του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP)», λέει ο Τόμας Κλάιν Μπρόκοφ, αντιπρόεδρος του German Marshall Fund, για το κόμμα που μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδια σχετικά με την περαιτέρω ολοκλήρωση της Ευρώπης. «Το κόμμα έχει πει ένα μεγάλο “όχι” όσον αφορά την Ελλάδα, την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και τη θέσπιση υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης ακόμα και στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που υποστηρίζει ο Β. Σόιμπλε», λέει. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι το FDP, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης 2009-2013, στην οποία συμμετείχε και κατά την οποία βρισκόταν σε εξέλιξη η ευρωκρίση, έχασε μεγάλο μέρος του ποσοστού του όταν είχαν τεθεί τα ίδια περίπου θέματα.

Και ενώ μια μεγάλη συμμαχία ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να βοηθούσε βραχυπρόθεσμα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων της Ευρωζώνης και των άλλων θεμάτων, από την άλλη μια κυβέρνηση που θα είναι «μία από τα ίδια θα δημιουργήσει περισσότερο θυμό στο εκλογικό σώμα», που θα ζητάει περισσότερες δραστικές αλλαγές την επόμενη τετραετία, λέει ο πολιτικός αναλυτής του German Marshall Fund Τίμο Λοτσόκι από το Βερολίνο.

«Οι ψηφοφόροι που δεν θα είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση της κ. Μέρκελ θα έχουν τη δυνατότητα να στραφούν τώρα προς τους Σοσιαλδημοκράτες αν δεν είναι μέρος της κυβέρνησης», προσθέτει και εξηγεί πως έτσι εξασφαλίζεται μια απολύτως φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση. Αν το κόμμα του κ. Σουλτς βρεθεί ξανά στην εξουσία, τότε η βασική αντιπολίτευση θα διεξάγεται από το ακροδεξιό κόμμα AfD, με αποτέλεσμα να αλλάζει την ατζέντα και να δημιουργεί αντιευρωπαϊκό κλίμα.

Συγχρόνως, ο ίδιος εκτιμά ότι οι Φιλελεύθεροι, επειδή βασικά είναι ευρωπαϊκό κόμμα και θα αποτελεί μόλις το 1/5 της κυβέρνησης, αν βρεθεί στην εξουσία δεν θα αποκτήσει την επιρροή στον βαθμό που εκτιμούν στις Βρυξέλλες ότι θα συμβεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή