ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίνδυνο ατυχήματος πάνω από το Αιγαίο βλέπει ο Ν. Κοτζιάς

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι τόσο καλές όσο εμείς θα τις θέλαμε», σημειώνει ο Ν. Κοτζιάς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Για πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο λόγω της απειρίας των Τούρκων πιλότων που πραγματοποιούν σε σχεδόν καθημερινή βάση παραβιάσεις πάνω από το αρχιπέλαγος μίλησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σχολιάζοντας τη γενικότερη κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Εάν δεν αναπτύξουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις και δεν φτιάξουμε τα κανάλια επικοινωνίας καλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, πάντα μπορεί να γίνει ένα ατύχημα ή ένα λάθος», είπε (ΕΡΤ1) ο κ. Κοτζιάς και ανέφερε ότι «μεγάλο ποσοστό των Τούρκων πιλότων είτε προέρχονται χωρίς πείρα από τις σχολές τους είτε είναι παλιοί πιλότοι που επέστρεψαν στην υπηρεσία».

Συνολικά ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «δεν είναι τόσο καλές όσο εμείς θα τις θέλαμε», τονίζοντας ότι η Αθήνα επιθυμεί μια ευρωπαϊκή Τουρκία, υπό την προϋπόθεση του εκδημοκρατισμού της χώρας. Σε γενικές γραμμές, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι δεν υπάρχει καμία πρόκληση της Τουρκίας «που να μην έχει την κατάλληλη απάντησή της», επισημαίνοντας ότι, παράλληλα, η Αθήνα επιδεικνύει «ψυχραιμία, υπομονή και μακρά πνοή».

Στη Νέα Υόρκη

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, και στο Κυπριακό. «Εχει μεγάλο ενδιαφέρον», είπε, «το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει αποδεχθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα». Ως προς το Σκοπιανό, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι για την Αθήνα βασική διάσταση στο πρόβλημα του ονοματολογικού είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού. Οπως είπε, στη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, συμφωνήθηκε η συγκρότηση κοινής επιτροπής με τετράμηνο ορίζοντα εργασίας, από τον ερχόμενο Νοέμβριο, με έργο –μεταξύ άλλων– την εξέταση των σχολικών βιβλίων, ώστε να εντοπισθούν χάρτες που έχουν αλυτρωτικό περιεχόμενο.

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε, επίσης, ότι οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί προτάσεων ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν ευσταθούν, καθώς δεν έχουν κατατεθεί έως τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο ΥΠΕΞ θα μεταβεί στις ΗΠΑ στις 16-17 Οκτωβρίου, όπου θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και γνωστοποίησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνεννοήσεις και για τη μετάβαση του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ