Αποψη: Η χειρότερη κρίση στη χώρα από την εποχή του Φράνκο

Αποψη: Η χειρότερη κρίση στη χώρα από την εποχή του Φράνκο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί δεκαετίες, η υπ’ αριθμόν ένα αποσχιστική απειλή για τη Βρετανία εστιαζόταν στη Βόρεια Ιρλανδία και στην ένοπλη δράση του IRA, αλλά ήταν το ειρηνικό κίνημα των Σκωτσέζων εκείνο που έφερε το Ηνωμένο Βασίλειο πολύ κοντά στη διάσπαση. Κάτι ανάλογο συνέβη και με το ισπανικό βασίλειο. Ενώ το κίνημα των Βάσκων, με ακραία έκφραση τον ΕΤΑ, έσερνε παραδοσιακά τον χορό, τελικά ήταν οι μετριοπαθέστεροι Καταλανοί εκείνοι που βύθισαν τη χώρα στη χειρότερη πολιτική κρίση από την εποχή του Φράνκο.

Ασφαλώς η προοπτική διάσπασης ενός μεγάλου και ιστορικού κράτους δεν μπορεί να ενθουσιάζει, ελαφρά τη καρδία, κανέναν Ευρωπαίο και πολύ περισσότερο κανένα Βαλκάνιο, που έχει πικρή πείρα από προηγούμενες, πολύ πιο βίαιες διασπάσεις στη γειτονιά του – με ευθύνη, μάλιστα, των δυνάμεων που υπερασπίζονται σήμερα την ισπανική ακεραιότητα. Γεγονός παραμένει ότι όσα διαδραματίστηκαν την Κυριακή αποτελούν πλήγμα για το ισπανικό κράτος. Τα τηλεοπτικά δίκτυα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλο τον κόσμο έδειχναν τη στρατιωτική αστυνομία Guardia Civil να σπάει εκλογικά κέντρα, να αφήνει αιμόφυρτες ηλικιωμένες γυναίκες, να εκτοξεύει πλαστικές σφαίρες, ακόμη και να συμπλέκεται με Καταλανούς αστυνομικούς και πυροσβέστες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Μαριάνο Ραχόι έκανε το καλύτερο δώρο στους οπαδούς της απόσχισης. Στο αυτονόητο ερώτημα «μα, γιατί θέλετε να φύγετε από το δημοκρατικό, ισπανικό κράτος», διαθέτουν, από προχθές, μια εύκολη απάντηση: «Κοιτάξτε το YouTube: Γι’ αυτό, γι’ αυτό και γι’ αυτό!». Και αν η καταλανική κοινωνία ήταν μέχρι προχθές πολωμένη ανάμεσα στο «Ναι» και στο «Οχι», μπορεί βάσιμα να εικάσει κανείς ότι σήμερα η πλάστιγγα έχει πλέον γείρει.

Πολιτικά ευάλωτος, ο Ραχόι –επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, που μένει στην εξουσία ελέω Σοσιαλιστών και κατηγορείται για σωρεία σκανδάλων– έχει μπροστά του δύο δρόμους: Να τα παίξει όλα για όλα, καταργώντας την καταλανική αυτοδιοίκηση, στέλνοντας ακόμη και στρατό για να καταστείλει την «ανταρσία», με κίνδυνο μια επικίνδυνη ριζοσπαστικοποίηση, με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Ή να αναγνωρίσει ότι στα πολιτικά προβλήματα δίνονται πολιτικές απαντήσεις και ότι, όπως λέει η παλιά σοφία, μπορείς να κάνεις τα πάντα με τις ξιφολόγχες, εκτός από το να καθίσεις πάνω τους. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να δεχθεί την πρόταση των Σοσιαλιστών για συνταγματική αναθεώρηση με στόχο ένα ομοσπονδιακό σύστημα στο γερμανικό στυλ ή εκείνη του Podemos για ένα συμφωνημένο δημοψήφισμα, κατά το βρετανικό πρότυπο. Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για παρόμοιες λύσεις, πολύ περισσότερο δε ότι ο Ραχόι είναι ο άνθρωπος που θα μπορούσε να τις δρομολογήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή