Κόκκινα καταναλωτικά δάνεια 1,5 δισ. πουλάει η Τράπεζα Πειραιώς

Κόκκινα καταναλωτικά δάνεια 1,5 δισ. πουλάει η Τράπεζα Πειραιώς

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο μεγάλο εγχείρημα πώλησης κόκκινων καταναλωτικών δανείων, μετά τη Eurobank, προγραμματίζει η Τράπεζα Πειραιώς, η διοίκηση της οποίας δρομολογεί τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το project «Arctos», όπως έχει ονομαστεί, θα «τρέξει» παράλληλα με την πώληση του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου (corporate), δηλαδή των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν εξασφαλίσεις και το οποίο φέρει την ονομασία «Amoeba».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν υπογράψει και στις δύο περιπτώσεις το NDAs (Non Disclosure Agreements) προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξουν τα virtual data rooms με τις λεπτομέρειες των δύο υπό πώληση χαρτοφυλακίων, δηλαδή του «Arctos» και του «Amoeba».

Για το χαρτοφυλάκιο των καταναλωτικών δανείων («Arctos») σύμβουλος πώλησης έχει οριστεί η Ernst & Young, ενώ για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο («Amoeba») σύμβουλος πώλησης έχει οριστεί η UBS.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το «Amoeba» έχει χαρακτηριστικά real estate χαρτοφυλακίου, καθώς περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 150 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία έχουν στο σύνολό τους υποθήκες επί εμπορικών και ξενοδοχειακών ακινήτων, καθώς και εμπορικά ή ξενοδοχειακά ακίνητα τα οποία περιήλθαν στην ιδιοκτησία της τράπεζας ύστερα από οριστικές διευθετήσεις ή πλειστηριασμούς.

Οι πωλήσεις δανείων αποτελούν βασική στρατηγική της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο της Agenda 2000 που έχει ανακοινωθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Χρήστο Μεγάλου και η οποία εστιάζει στη μείωση των κινδύνων ισολογισμού. Η Agenda 2000 προβλέπει τον διαχωρισμό του ομίλου σε δύο λειτουργικούς πυλώνες, δηλαδή την τράπεζα, από τη μία, και την Piraeus Legacy Unit, από την άλλη, μέσω της οποίας τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την πώληση, μεταξύ άλλων, μεγάλων χαρτοφυλακίων. Στόχος, η μείωση των υπολοίπων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 20 δισ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής έως το 2019 και των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 10 δισ. ευρώ, από 32,6 δισ. ευρώ και 21,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Η διοίκηση του ομίλου επιδιώκει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά του κατά 4 δισ. ευρώ τους επόμενους τέσσερις μήνες μέσω ρυθμίσεων, εισπράξεων και διαγραφών και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν σημαντικό «μαξιλάρι» για την επίτευξη των στόχων τα δύο επόμενα κρίσιμα χρόνια.

Σημειώνεται ότι η Agenda 2000 προβλέπει επίσης την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών για την επιτάχυνση της αποεπένδυσης από στοιχεία του ενεργητικού και την αποχώρηση από διεθνείς δραστηριότητες και συμμετοχές σε μη τραπεζικές εγχώριες δραστηριότητες, όπως η Avis Rent A Car, η Hellenic Seaways, η «Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες», τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα, το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», η Αττική Οδός, το «Αστακός Terminal» και το Kτήμα Μέρλιν (28%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή