Kεντροαριστερές αρρυθμίες μετά την ψηφοφορία

Kεντροαριστερές αρρυθμίες μετά την ψηφοφορία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου στη Βουλή πέρασε και, εκτός από το εμφανές ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία, άφησε το αποτύπωμά του και στην Κεντροαριστερά, αναδεικνύοντας αρρυθμίες και διαφορετικές προσεγγίσεις τόσο στο εσωτερικό της ΔΗΣΥ όσο και στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Αν εξαιρέσει κανείς τους –δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό– απόντες υποψήφιους αρχηγούς αλλά και τους Ανδ. Λοβέρδο και Ευ. Βενιζέλο, που έστειλαν επιστολική ψήφο, καταγράφηκαν τέσσερις ακόμα απουσίες. Πρόκειται για τους Δ. Κωνσταντόπουλο, Δ. Κρεμαστινό, Β. Κεγκέρογλου και Μιχ. Τζελέπη, οι οποίοι δεν έδωσαν διευκρινίσεις για το τι θα έπρατταν αν παρευρίσκονταν στην αίθουσα, εγείροντας ερωτήματα για τη θέση τους. Την ίδια ώρα, ο Θ. Θεοχαρόπουλος, που το τελευταίο διάστημα χαράσσει συνεχώς τη δική του διακριτή πορεία, υπερψήφισε κόντρα στην κομματική γραμμή.

Ο Ν. Ανδρουλάκης άδραξε την ευκαιρία για να ασκήσει αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «πολυδιάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων» που επιβάλλει «την ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς», ενώ και η τοποθέτηση του Γ. Καμίνη από τις Βρυξέλλες περί «φυγομαχίας» πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση με τη Χαρ. Τρικούπη, με τον γραμματέα της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ κ. Κεγκέρογλου να χαρακτηρίζει την τοποθέτηση του δημάρχου Αθηναίων «ανέντιμη».

Στην εξίσωση πρέπει να προστεθούν όχι απλώς η διαφορετική στάση του Στ. Θεοδωράκη, που τράβηξε τη δική του «κόκκινη γραμμή», αλλά και η πολιτική προέκτασή της. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, παρά το γεγονός ότι ενέταξε την απόφαση αυτή στη μέχρι τώρα αδιαπραγμάτευτη φιλελεύθερη θεώρηση των πραγμάτων που έχει, τη διάνθισε με μια αμιγώς πολιτική θέση, λέγοντας πως όταν το Ποτάμι συμφωνεί με κάτι θα το ψηφίζει. Θέση που αποτελεί διακριτή γραμμή από τη Φώφη Γεννηματά, που την ίδια ώρα από την Κρήτη επαναλάμβανε τα περί ίσων αποστάσεων τόσο από ΣΥΡΙΖΑ όσο και από Ν.Δ., αφήνοντας αιχμές για «δεκανίκια». Από την πλευρά του, ο Γ. Ραγκούσης, επιχειρώντας να αποκρυσταλλώσει τη «μεγάλη εικόνα», είπε πως «δεν υπερψηφίστηκε απλώς ένα νομοσχέδιο» αλλά ουσιαστικά «αποσαφηνίστηκε και το είδος της πολιτικής από το οποίο πρέπει να απομακρυνθούμε». Αναπόφευκτα τα ανωτέρω καταγράφουν διαφορετικές πολιτικές σκοπιές και δημιουργούν νέους γρίφους για το ποια θα είναι μελλοντικά η συγκολλητική ουσία του εγχειρήματος.

Την ίδια ώρα, ο επικοινωνιολόγος και υποψήφιος Δημ. Τζιώτης με επιστολή του προς τον επικεφαλής της επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας κ. Αλιβιζάτο θέτει το ζήτημα του εύρους προβολής των υποψηφίων, ζητώντας να γίνει καταγραφή της δημοσιότητας που λαμβάνει έκαστος.

Τους βασικούς άξονες της υποψηφιότητάς του παρουσίασε χθες σε κεντρική εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ ο Γ. Μανιάτης. Ο κ. Μανιάτης ανέλυσε τις τέσσερις, κατά τη γνώμη του, πηγές εθνικού πλούτου, που είναι «η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των πανεπιστημίων της χώρας και το επιτελικό κράτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή